Vádat emeltek a Peter Kažimír volt smeres pénzügyminiszter, a Szlovák Nemzeti Bank jelenlegi elnöke ellen

Vádat emeltek a Peter Kažimír volt smeres pénzügyminiszter, a Szlovák Nemzeti Bank jelenlegi elnöke ellen

Peter Kažimír volt smeres pénzügyminiszter, aki még pártja dicstelen bukása előtt átmentette magát a Szlovák Nemzeti Bank elnöki pozíciójába, jelenleg a legmagasabb politikai rangban lévő személy, aki ellen vádat emeltek korrupciós tevékenység miatt. Az Aktuality.sk közlése szerint Speciális Büntetőbíróság indított eljárást Kažimír ellen.

A gyanú szerint az NBS jelenlegi elnöke évekkel ezelőtt “futárt” játszva átadott 50 ezer eurónyi készpénzt František Imreczének, a Pénzügyőrség akkor igazgatójának. A megvesztegetésre szánt összegről maga Imrecze tett vallomást nemrég – jelenleg vizsgálati fogságban ül, több korrupciós ügy gyanúsítottjaként.

Kažimír természetesen tagadja a vádakat. A rendőrség egyelőre nem ad ki információt az üggyel kapcsolatban.

A törvény szerint az NBS elnökét az államfő nevezi ki vagy hívja vissza a parlament javaslatára. Kažimír 2019-ben, még a választási ciklus letelte előtt lemondott a pénzügyminiszteri és a Smer alelnöki posztjáról, hogy átigazolhasson az NBS élére. Megbizatási ideje 2025. június 1-jén telne le.

Hírdetés

A NAKA Peter Kažimír kihallgatását tervezi a Vámszedő-ügyben

Pellegrini a vele kapcsolatos korrupcióról: Soha senkitől nem kértem és nem kaptam semmit

Imrecze és Suchoba váltig állítja, hogy Výboh adta át a kenőpénzt Pellegrininek. A Hlas elnöke szerint a “tett nem történt meg”

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »