V4 házelnöki találkozó – Pellegrini: Szlovákia a mielőbbi béketárgyalások híve

V4 házelnöki találkozó – Pellegrini: Szlovákia a mielőbbi béketárgyalások híve

Mostani találkozónk megmutatta, hogy a visegrádi együttműködés parlamenti formájában is él – jelentette ki Hende Csaba a magyar Országgyűlés alelnöke csütörtökön Prágában a a négy visegrádi ország és Ukrajna parlamenti vezetőinek találkozója utáni sajtótájékoztatón.

– mutatott rá a magyar parlament alelnöke.

Emlékeztetett: a keddi prágai kormányfői találkozó már rávilágított azokra a szakpolitikai területekre, amelyekben a visegrádiak azonos vagy hasonló álláspontot képviselnek. Ilyen az illegális migráció elleni küzdelem, a régiós versenyképesség megőrzése érdekében a káros uniós adóharmonizáció elleni közös fellépés, az energiamixek védelme, Közép-Európa energiafüggetlenségének a megteremtése, illetve a silány minőségű agrártermékek bejutásának megakadályozása az Európai Unió piacára – sorolta a közös pontokat a magyar politikus.

Hasonlóan nyilatkozott Szymon Holownia, a lengyel Szejm elnöke is.

A V4-eknek van értelme, mert „közösen ki tudunk állni az új kihívások ellen, nyíltan meg tudjuk vitatni, mi az ami összeköt, és mi az ami elválaszt minket”

– jelentette ki a lengyel vezető. Szerinte intenzívebb kapcsolatokra van szükség, amit egy létrehozandó közös internetes platform is elősegíthet.

Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban a visegrádi négyek – Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia – parlamenti vezetői prágai tanácskozásukon egyetértettek abban, hogy Oroszország támadta meg Ukrajnát, és ezért segíteni kell a támadás ellen védekező ukránokat –

Hírdetés

közölte Markéta Pekarová Adamová, a cseh Képviselőház elnöke, aki másfelől sajnálatát fejezte ki néhány, általa meg nem nevezett visegrádi politikus nyilatkozata miatt, amelyek szerinte „nem segítenek Ukrajnának”.

Milos Vystrcil, a cseh Szenátus elnöke szerint a parlamenti vezetők tanácskozásán is megmutatkozott, hogy a felek között egyetértés van Ukrajna támogatásának szükségességében, de eltérnek a vélemények a támogatás formájáról.

„Megoszlanak a vélemények arról, hogy humanitárius segítségre, Ukrajna újjáépítésére és a menekültek támogatására van-e szükség, vagy esetleg katonai felszerelések, fegyverek és lőszerek szállítására is”

– jelentette ki a cseh parlamenti felsőház elnöke.

Peter Pellegrini, a szlovák Nemzetgyűlés elnöke leszögezte: Szlovákia a mielőbbi béketárgyalások híve, még akkor is, ha azok esetleg eredménytelenül végződnének. „A harcok folytatása csak a halottak újabb ezreivel vagy tízezreivel jár” – mutatott rá a politikus.

Ruszlan Stefancsuk, Ukrajna Legfelsőbb Tanácsának elnöke a sajtótájékoztatón köszönetet mondott a visegrádi országoknak az Ukrajnának nyújtott segítségért.

Hende Csaba a sajtóértekezlet után kétoldalú megbeszélést folytatott Ruszlan Stefancsukkal.

MTI


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »