Útravaló – 2021. szeptember 11.

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Szeptemberben Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót.

Ezt a hónapot meghatározza az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus budapesti jelenléte, mely az Eucharisztia titka köré von minket. Jó alkalom ez arra, hogy Aquinói Szent Tamás Lauda Sion szekvenciája segítségével hétköznapi elmélkedéseink is az Eucharisztia titka köré kapcsolódjanak. 

Hírdetés

Amit Krisztus tett az estén, hagyta, hogy rá emlékezvén cselekedjük mi is azt. A szentmisén való részvételünk az Úr halálának elsődleges hirdetése: „Halálodat hirdetjük, Urunk”, mondjuk az átváltoztatás után. Az Eucharisztia ugyanakkor Jézus emlékezése: miközben a kereszten megéli az ember kiszakítottságát az isteni közösségből, nem feledi az Atya jóságát, rábízza magát. Ezért, amikor a hívő közösség felidézi az Úr szenvedésének emlékét, a Fiúval együtt emlékezik az Atya jóságára, általa neki ajánlja önmagát. Ez az emlékezet a gyújtópontja a közösségek eucharisztikus közösségekké való formálódásának: a Teremtő megtapasztalt jóságának hatására önmagunkat egymásnak is ajándékként adjuk át.

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »