Az amerikaiak többsége azt hiszi, hogy Ukrajna már rég NATO-tag

Az amerikaiak többsége azt hiszi, hogy Ukrajna már rég NATO-tag

Egy friss kutatás szerint az amerikaiak többsége pártolja a NATO-t, azonban a katonai szövetséggel kapcsolatos tudásuk már hiányos.

Az Észak-atlanti Szerződés Szervezete, azaz a NATO idén ünnepli alapításának 75. évfordulóját. Ennek alkalmából a Pew Research Center amerikai agytröszt közvélemény-kutatást készített arról, hogy az amerikaiak hogyan ítélik meg a NATO-t, az orosz–ukrán háborút, a NATO-szövetségeseket és az USA–Európa-kapcsolatokat, Volodimir Zelenszkij "ukrán" és Vlagyimir Putyin orosz elnököt, valamint arról, hogy milyen ismereteik vannak a NATO-ról.

A felmérés szerint az amerikaiak 58 százalékának van pozitív véleménye a NATO-ról, ez azonban az egy évvel ezelőttihez képest négy százalékpontos visszaesést jelent. A politikai táborok között nagy a különbség a szövetség megítélésében, hiszen a demokraták szimpatizánsai 75 százalékban, míg a republikánusok csupán 43 százalékban támogatják a NATO-t.

Az amerikaiak szerint Kína erősödik, az USA pedig gyengül

Ezzel összefüggésben az amerikai agytröszt vizsgálta az Ukrajnának szánt támogatások megítélését is. 2022-ben, a háború kitörésének évében a válaszadók 42 százaléka szerint a segély mértéke nem volt elégséges, 32 százalék éppen megfelelőnek, 7 százalék pedig túl soknak ítélte.

Ehhez képest 2024-ben már teljesen megváltoztak az arányok: 24 százalék szerint még mindig túl kevés az Ukrajnának nyújtott támogatás, 25 százalék szerint pont megfelelő, ugyanakkor már 31 százalék nyilatkozik úgy, hogy eltúlzott mértékűek a segélyek.

Az arányok a politikai táborokban az alábbiak:

demokratákkal szimpatizálók:

  • nem elégséges: 36 százalék,
  • megfelelő: 31 százalék,
  • túl sok: 16 százalék,
  • republikánusokkal szimpatizálók:

  • nem elégséges: 13 százalék,
  • megfelelő: 21 százalék,
  • túl sok: 49 százalék.
  • Érdekesek a világhatalmakkal kapcsolatos amerikai vélemények is. A megkérdezettek 71 százaléka szerint Kína erősödik, míg 48 százalék ugyanezt igaznak tartja Oroszországra is. A NATO tekintélyében alapvetően stagnálást érzékelnek, és ami a leginkább kirívó, hogy az amerikaiak 54 százaléka szerint az USA gyengül.

    Hírdetés

    Megosztott az amerikai társadalom Ukrajnával kapcsolatban

    Az orosz–ukrán háborúval kapcsolatban már az amerikaiak 44 százaléka nyilatkozott úgy, hogy aggódnak a lehetséges orosz győzelem és Ukrajna elfoglalása miatt. A demokraták között ez az arány 55, a republikánusoknál 35 százalék.

    Nagyot ugrott azoknak az aránya is, akik szerint Oroszország a régióban más államokra is fenyegetést jelent. A 2022-es 41 százalékhoz képest hét százalékpontos a növekedés, idén már 48 százalék nyilatkozott úgy, aggódik amiatt, hogy az oroszok más országokat is megtámadhatnak a régióban.

    Ugyanakkor megosztottak a vélemények arról, hogy az ukránok hadviselése pozitív hatással van-e az Egyesült Államok biztonsága szempontjából. 36-36 százalék mondta azt, hogy pozitív, illetve negatív a hatás amerikai nemzetbiztonsági szempontból, míg 24 százalék nyilatkozott úgy, hogy nincs különösebb hatása.

    Ezzel kapcsolatos kérdéseket egyébként már korábbi kutatásaiban is vizsgált a Pew Research Center, és az általános következtetés az volt, hogy a megkérdezettek szerint az amerikai érdekek szempontjából az Izrael–Hamász-háború nagyobb prioritást élvez az orosz–ukrán konfliktusnál.

    Pozitívak az USA–Európa kapcsolatok

    A transzatlanti szövetségesekről és az USA–Európa-kapcsolatok tekintetében a megkérdezettek kifejezetten pozitívan nyilatkoztak. Az Egyesült Királyságról 70, Franciaországról és Németországról 64-64 százalék nyilatkozott elismerően, emellett 90 százalékuk emelte ki, hogy a biztonsági, gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok nagyon fontosak a kétoldalú kapcsolatok szempontjából.

    Egyébként a felmérés szerint ebben a kérdéskörben a republikánusokkal és a demokratákkal szimpatizálók között is konszenzus van. Érdekesség, hogy a három említett transzatlanti szövetségessel kapcsolatban az az általános vélemény, hogy nagyjából stagnál a befolyásuk, ugyanakkor többek szerint gyengülnek, mint akik szerint erősödnek ezek az országok.

    Ennek fényében talán nem meglepő, hogy a megkérdezettek közel fele szerint az USA európai szövetségeseinek növelni kéne a védelmi kiadásaikat, míg csak 18 százalékuk tartja megfelelő mértékűnek, és 8 százalék a kívánatosnál magasabb szintűnek.

    Zelenszkij megosztó, Putyin negatív személyiség

    Volodimir Zelenszkij elnökkel kapcsolatban is megoszlanak a vélemények. A felmérés szerint az amerikaiak közel fele (48 százalék) bízik valamilyen szinten Zelenszkijben, ami viszont nyolc százalékpontos visszaesés a 2023-as adattal összevetve. Ehhez képest a megkérdezettek 39 százaléka nyilatkozott úgy, hogy nem bízik az elnökben.

    A politikai különbségek ebben a kérdéskörben is megosztottságot eredményeznek. Míg a republikánusok között 34 százalék bízik és 55 százalék nem bízik meg Zelenszkijben, addig a demokratáknál ez pont fordított, ott 65 százalék nyilatkozott pozitívan, és csupán 24 százalék negatívan az elnökről.

    Vlagyimir Putyinnal szemben azonban már konszenzus van a két oldal között. A megkérdezettek 88 százaléka utasítja el az orosz elnököt, ez az arány a republikánusok között 86, a demokratáknál pedig 91 százalék. Emellett a felmérés szerint az amerikaiak 61 százaléka tartja Oroszországot ellenségnek, ugyanakkor az elmúlt évekhez képest kilenc százalékpontos a visszaesés ebben a kérdésben.

    A Pew Research Center a kérdéskörben egyébként globálisan is készített kutatást, amelyből kiderült, hogy Magyarországon Zelenszkijnek és Putyinnak is nagy az elutasítottsága, a felmérés szerint pedig itthon leginkább a NATO-ban bíznak.

    Hiányos a NATO-val kapcsolatos tudás

    A kutatás során egy, a NATO-val kapcsolatos, három kérdésből álló kvízt is kitöltöttek a megkérdezettek. A demokratákkal és a republikánusokkal szimpatizálók között nagyon hasonló volt a helyesen válaszolók aránya. Összességében a megkérdezettek 30 százaléka válaszolt mindhárom kérdésre helyesen, 31 százalékuk pedig egyikre sem.

    A felmérés alapján az amerikaiak 56 százaléka tudta helyesen beazonosítani, hogy a NATO tagja észak-amerikai, valamint európai országok. 51 százalékuk tudta a helyes választ arra a kérdésre, hogy a NATO fő alapelve a tagállamok biztonságának garantálása.

    A harmadik kérdésre tudtak a legkisebb arányban, 41 százalékban helyes választ adni. Ez azt jelenti, hogy a megkérdezettek többsége – hibásan – Ukrajnát NATO-tagállamként azonosította be.

    (Index nyomán)


    Forrás:kuruc.info
    Tovább a cikkre »