Útravaló – 2021. szeptember 10.

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Szeptemberben Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót.

Ezt a hónapot meghatározza az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus budapesti jelenléte, mely az Eucharisztia titka köré von minket. Jó alkalom ez arra, hogy Aquinói Szent Tamás Lauda Sion szekvenciája segítségével hétköznapi elmélkedéseink is az Eucharisztia titka köré kapcsolódjanak. 

Hírdetés

Fut az újtól, ami régi, nap az éjjelt fölcseréli, fut a fénytől a homály. Isten reá éhes embert teremtett. Így, amikor a liturgia régiről és újról beszél az Eucharisztia vonatkozásában, az igazi csoda megvalósulását ünnepli: az Úr szent testéből és véréből való részesedést, ahol már nem valami ajándékot kapunk, hanem őt magát. Az étkezés beteljesedésének meglátása visszahat ránk, világossá teszi, hogy az nem csupán biológiai funkció, hanem meg kell adni a maga méltóságát, ahogy Krisztus is tette az utolsó vacsorán, és emlékeztet az éhezés nagy tragédiájára, aminek enyhítésére a Mester a másik eucharisztikus csodánál hívja fel tanítványai figyelmét: „Ti adjatok nekik enni.”

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »