Úton lenni Jézus nyomában – Zarándokakadémia Pannonhalmán

Úton lenni Jézus nyomában – Zarándokakadémia Pannonhalmán

„A zarándoklat munka, önmagamon való munka. Találkozások révén valósul meg, a bizalom terében, a Szentlélek erőterében” – mondta Hortobágyi T. Cirill főapát a fővédnökségével február 2–3-án a Pannonhalmi Főapátságban megrendezett zarándokakadémián. Az idei, harmadik alkalommal megszervezett szakrális-spirituális műhelytalálkozó résztvevői az úton lét témájával foglalkoztak.

Előadások, értékes találkozások, közös munka és gondolkodás, valamint bencés vendégszeretet – ez jellemezte az immár harmadik alkalommal megszervezett zarándokakadémiát. A kétnapos műhelytalálkozónak a Pannonhalmi Főapátság adott otthont. A konferencián csaknem száz szakmai és egyházi szereplő, a desztinációk látogatómenedzsmentjében érintett kolléga, zarándokút-állomások és -útvonalak üzemeltetői, valamint utazásszervezők vettek részt.

A jelenlévőket fővédnökként és házigazdaként Hortobágyi T. Cirill főapát köszöntötte, és Isten áldását kérte a konferenciára. Bevezetőjében hangsúlyozta: azért van szükségünk arra, hogy útra keljünk, mert

Ez nem azt jelenti, hogy kóros vagy rossz a hely, hogy el kell onnan menekülnünk, hanem csupán annyit, hogy egy időre ki kell onnan lépnünk: azért, hogy új impulzusokkal, megerősödve térhessünk vissza – mondta Hortobágyi T. Cirill OSB. – A zarándoklat pont erre való. Ahhoz ugyanis, hogy Krisztus tanítását hitelesen élhessük meg, azaz az ő akaratát a gyakorlatba át tudjuk ültetni, előbb meg kell hallani a hangját. Tudnunk kell, hogy mit mond a Lélek. Ez a meghallás pedig ma is ugyanúgy zajlik, mint az első tanítványok idejében.

Jézus magával vitte egy útra tanítványait, és miközben bejárták Galileát, és Jeruzsálembe tartottak, látták csodáit, hallották tanításait; kérdezték őt, és megbeszélték egymással, amit tőle hallottak.

Az Úr mennybemenetelét követően a Szentlélek tovább kísérte őket a Krisztussal megkezdett úton – így találtak választ a felmerült kérdésekre és oldották meg az élet hozta helyzeteket, váratlan problémákat.

„Ha egy hívő ember zarándoklatra indul, megvan a lehetősége annak, hogy ez a tanítvánnyá válás folytatódjon: a Szentlélek kíséri. És lehet őt faggatni az élet hozta helyzetekről, a váratlanul támadt problémákról” – fogalmazott a főapát. Kifejtette: a szívvel való úton levés velejárója, hogy a Biblia első lapjainak kérdései sejlenek fel, nekünk címezve: „Ádám, hol vagy?” Azaz: hol jársz az emberré válásod útján? És máris itt vagyunk a célnál: hiszen a legfontosabb küldetésünk, hogy kibontakozzon az Isten rólunk megálmodott képe. A „hol van Ábel, a te testvéred?” kérdés pedig arra irányítja figyelmünket, hogy vajon hol járunk a mások iránti felelősségvállalás terén.

Egy zarándoklaton, ahogy együtt haladunk, a beszélgetések, a megosztások során a hitnek egy fontos oldala épül közöttünk: a bizalom. A hit nem csak hitigazságok, hanem bizalom is. Erősödő bizalom Isten és embertársaim felé – fogalmazott Hortobágyi T. Cirill. Majd felelevenítette Szent Márton történetét, aki amikor meghalni készült, de hallotta, hogy két egyházközségben civódás van, útra kelt, hogy békét teremtsen. „Non recuso laborrem” – jegyezték fel mondását, azaz „Nem vonakodom a munkától”.

Hírdetés

„A zarándoklat munka, önmagamon való munka – hangsúlyozta a pannonhalmi főapát. – Találkozások révén valósul meg, a bizalom terében, a Szentlélek erőterében. Ne vonakodjunk tőle, és segítsük azokat, akik erre az útra lépnek!”

A kétnapos műhelytalálkozón előadást tartott többek között Dejcsics Konrád OSB, a Pannonhalmi Főapátság kulturális igazgatója, aki a nyolcszáz éves Szent Márton-bazilikát is bemutatta.

A jelenlévők Tanai Péter, a Pannonhalmi Főapátsági Múzeum igazgatójának vezetésével megismerhették az ország egyik legjelentősebb ásványtárának tartott pannonhalmi gyűjteményt.

Gérecz Imre atya Tóth Brúnó szerzetestestvérrel közös kötetükről, az Átmenet – Zarándoktapasztalatok című könyvről beszélgetett a résztvevőkkel.

A zarándokakadémián részt vett és előadást tartott Anton Wintersteller, az ausztriai Szent Jakab Zarándokutak Egyesületének elnöke is, aki az út tartalmáról, dimenzióiról és nyomairól szólt.

Kerekasztal-beszélgetéseken olyan neves szakemberek osztották meg tapasztalataikat és gondolkodtak együtt a jelenlévőkkel, mint Méhes Márton, a bécsi Collegium Hungaricum igazgatója, a bécsi magyar intézet nemrég kinevezett vezetője; Zsigmond Gábor, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum szakmai és tudományos főigazgató-helyettese, illetve Kovács Balázs nemzetközi turisztikai szakértő, a bécsi GD Consulting tanácsadó iroda vezetője, turisztikai szakblogger.

Forrás: Pannonhalmi Főapátság

Fotó: Horváth Márton/Hungary Next

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »