Veres András pünkösdvasárnap: A Szentlélek ajándékai a tettekben valósulnak meg

Veres András pünkösdvasárnap: A Szentlélek ajándékai a tettekben valósulnak meg

Május 19-én, pünkösdvasárnap, a Szentlélek kiáradásának ünnepén Veres András győri megyéspüspök szentmisét mutatott be a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban. A szentmise keretében a főpásztor fiatalokat részesített a bérmálás szentségében. A bérmálkozók a székesegyházi, a győr-révfalui, a győrszigeti és a gönyűi plébánia területéről érkeztek.

Jézus pünkösd ünnepén elküldte az apostolokhoz a Szentlelket. A tanítványok a Szentlélek által bátorságot, erőt kapva útnak indultak az általuk bejárható és ismert világon hirdetni az evangéliumot – emlékeztetett prédikációja bevezetőjében Veres András megyéspüspök.

Elmélkedését a bérmálás szertartásáról folytatta, a szentség jelképeiről és gesztusairól tanított, kiemelve a bérmaszülő feladatát. A bérmaszülő küldetése, hogy a bérmálás szentségében részesült fiatalt élete folyamán kísérje szeretetével, segítő szándékával, különös módon pedig a hitéletben való növekedésben segítse őt. A bérmálás szentségében kiemelt jelentősége van a védőszent választásának: ezzel a gesztussal azt is kifejezzük, hogy a szentség vétele által igazán krisztusi emberekké szeretnénk lenni, segítségül hívva a védőszent közbenjárását.

A szent krizma fogadásával a bérmálkozó küldetést kap, hogy Krisztus küldöttjeként éljen a világban. A szent olaj már önmagában is a Szentlélek kiáradásának, a Szentlélek közlésének materiális, anyagi jele.

A bérmálással, amely a keresztség szentségének megkoronázása, eltörölhetetlen jelet kapunk, ezért nem is lehet megismételni.

Hírdetés

Az ígéret Istennek szól, nem a bérmálást kiszolgáltató püspöknek – hívta fel a figyelmet a főpásztor –, majd egy lelki írót idézett: „Isten hozzád intézett kérdésére egyedül te magad válaszolhatsz”. Az ígérettételt kézfogással is megerősítjük. Régen házat vásároltak kézfogással, komoly értéke, jelentése volt ennek a gesztusnak. Régen, ha kezet fogtak, az becsület kérdése volt; onnantól kezdve kötelessége volt az illetőnek felelősséget vállalni ígéretének betartásáért. A bérmálás szentségében pedig az ígéret Istennek szól.

A főpásztor azt kívánta a bérmálkozóknak, hogy mindazok, akikkel életük folyamán találkoznak, szavaikban, tetteikben, érzéseikben felismerjék Isten szeretetét, Krisztus jelenlétét.

A szentmisén Veres András megyéspüspökkel koncelebrált Maróti Gábor püspöki bírósági helynök, gönyűi plébános, Böcskei Győző székesegyházi plébános, Császár István, a Brenner János Papnevelő Intézet spirituálisa és Hencz Márton püspöki szertartó.

Forrás: Győri Egyházmegye

Fotó: Ábrahám Kitti

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »