Ursula von der Leyen: A holokauszt áldozatai soha ne merülhetnek feledésbe

Ursula von der Leyen: A holokauszt áldozatai soha ne merülhetnek feledésbe

Az Európai Uniónak meg kell találnia a módját annak, hogy a holokauszt áldozatai soha ne merüljenek feledésbe – jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) elnöke pénteken a holokauszt nemzetközi emléknapja előtt.

Az EB vezetője rámutatott, hogy a Hamász 2023. október 7-én Izrael ellen elkövetett terrortámadása után a holokausztról való megemlékezés új jelentőséget kap.

„Az európai zsidók ismét félelemben élnek. Egyetlen szülőnek sem szabadna félnie attól, hogy iskolába küldje a gyermekét. A zsidókat zaklatják, megtámadják az utcán, az iskolákban és az egyetemeken. Zsinagógákat rongálnak meg. Zsidó temetőket gyaláznak meg.” – írta le a jelenlegi európai helyzetet.

Azt mondta, hogy az antiszemita megnyilvánulások példátlan mértékű növekedése az európaiakat történelmük legsötétebb időszakára emlékezteti, ezért az antiszemita gyűlöletnek nincs helye.

Hírdetés

Az EB vezetője emlékeztetett arra, hogy a holokauszt utolsó túlélői „fokozatosan itt hagynak bennünket”, ezért az EU-nak új módszereket kell találnia annak biztosítására, hogy történeteik ne merüljenek feledésbe, és olyan oktatási módszereket kell bevezetnie, amelyek a múlt utolsó maradványain alapulnak.

„Nem szabad elfelejtenünk, hogyan kezdődött minden: az antiszemitizmus és a gyűlölet vezetett a holokauszthoz. Nekünk, európaiaknak kötelességünk, hogy olyan Uniót építsünk, amely mentes az antiszemitizmustól, a rasszizmus és a megkülönböztetés minden formájától. Ha Európa csalódást okoz a zsidóknak, akkor mindannyiunknak csalódást okoz. Ma ismét emlékeztetnünk kell magunkat: soha többé nem hagyjuk, hogy ez megismétlődjön!”

– tette hozzá. 2021 októberében az Európai Bizottság bemutatta az antiszemitizmus elleni küzdelemre és a zsidó élet előmozdítására irányuló első stratégiáját. A stratégia célja, hogy segítse az uniós tagállamokat és a civil társadalmat az antiszemitizmus elleni küzdelemben.

Teraz.sk nyomán


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »