Ukrajnában hadgyakorlatoznak a jenkik

Nemzetközi hadgyakorlat kezdődött hétfőn a nyugat-ukrajnai Lviv megyében lévő javorivi gyakorlótéren Ukrajna, Lengyelország és Litvánia, valamint az Egyesült Államok részvételével – számoltak be ukrán híradások, a fegyveres erők vezérkarára hivatkozva.

A "Three Swords 2021" elnevezésű július végéig tartó hadgyakorlaton – amelyet első ízben rendeznek meg Ukrajnában – több mint 1200 katona vesz részt mintegy kétszáz harci járművel a 2014 szeptemberében létrehozott ukrán-lengyel-litván közös dandárból, valamint az Egyesült Államokból.

Célja Lengyelország, Litvánia és Ukrajna partnerségének és katonai együttműködésének javítása és elmélyítése – emelte ki az ukrán vezérkar.

Hírdetés

A résztvevők egyebek mellett kézi fegyverekkel és helikopterekkel folytatnak gyakorlatokat, továbbá páncélozott harci járműveket is bevonnak a kiképzésekbe. Felkészülnek támadó és védekező akciók tervezésére és végrehajtására. Célja még a gyakorlatnak, hogy javítsák ellenséges támadás esetén a harci cselekmények összehangolását, és növeljék az ukrán fegyveres erők NATO-kompatibilitásának szintjét.

A gyakorlat megrendezését 2019 augusztusában folytatott megbeszélésükön kezdeményezte a lengyel és az ukrán fegyveres erők vezérkari főnöke.

Az Ukrinform hírügynökség jelentése szerint a hét végén Denisz Smihal miniszterelnök Christina Queennel, az Egyesült Államok ukrajnai nagykövetével együtt munkalátogatást tett Lviv megyében, ahol kiemelte, hogy az amerikai kiképzők részvételével folytatott hadgyakorlat közelebb viszi az ukrán hadsereget a NATO-standardokhoz, jelentősen növeli az ukrán fegyveres erők harci hatékonyságát, valamint újabb bizonyítéka a két ország közti partnerségnek. Emlékeztetett arra, hogy már hat éve, 2015 óta tartanak kiképzéseket amerikai katonák az ukrán fegyveres erők tagjainak a javorivi gyakorlótéren.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »