Németh Zoltán: Három lengyel nő

Németh Zoltán: Három lengyel nő

Németh Zoltán: Három lengyel nő Lakatos Krisztina2024. 05. 05., v – 14:07

Tárca a Szalonban.

Nem tudom, a kedves olvasók hogyan vannak vele, milyen létezésgyakorlatokat aktiválnak magukban, de én gyakran elképzelem, amikor vonaton, autóbuszon, villamoson vagy metrón utazom, hogy olyan szemmel kezdem nézni az utastársaimat, mintha 20 000-ből, 3000-ből, 2600-ból, 1910-ből, 1250-ből, Kr. e. 5000-ből vagy 250 000-ből kerülnék ide, de abban a kényelmes helyzetben vagyok, hogy az arcom, a hajviseletem, a ruházkodásom teljes inkognitót jelent számomra. Így, ebből a pozícióból hallgatom a párbeszédeket, nézem az utasok cipőjét és kabátját, a grimaszokat és tekinteteket, a tárgyakat és formákat, a tereket és a benne mozgó alakokat.

Amikor egy idegen országban vagyunk, amelynek értjük a nyelvét, akkor elképzelnünk sem kell önmagunk idegenségét, mert az eleve adott, még a levegővételbe is beleíródik, miközben erről csak mi tudunk, hiszen – ha a bőrszínünk azonos – tökéletesen játszhatjuk a hazait, az ismerőset.

Három lengyel nő ül tehát egy kávéházban Varsóban, én a szomszédos asztalnál Gazeta Wyborczát olvasok és narancslevet iszom, tökéletes a mimikrim. Tíz percig lényegtelen apróságokról folyik a szó, de aztán összehajolnak.

Az első percben az derül ki, hogy egyikőjüknek több mint két éve, az orosz–ukrán háború kitörése óta ott áll az ágya mellett, alatt a becsomagolt bőrönd. Mindent bekészített, amit fontosnak gondolt, öt évig dolgozott külföldön, tudja, mire van szükség egy hosszú út esetében, el sem tudna aludni, ha nem lenne a biztonságot jelentő bőrönd az ágy alatt.

A beszélgetés hatodik percében kiderül, barátnője másfél éve az interneten rendelt magának evakuációs hátizsákot [plecak ewakuacyjny], pontosabban az egész családnak, az internetről.

Megjegyzés 1.: Help Bag Combo hátizsák felszereléssel, 40 l, fekete. 2499 zł.

Megjegyzés 2.: Skład plecaka ewakuacyjnego [Poradnik Rządo­wego Centrum Bezpieczeń­stwa] – Az evakuációs hátizsák összetétele [A Kormányzati Biztonsági Központ útmutatója]

Mit kell tartalmaznia egy evakuációs hátizsáknak? Elemes rádió + akkumulátorok. Zseblámpa + elemek. A legszükségesebb iratok (sze­mélyi igazolvány, a lakástulajdon dokumentumai, telek- és jelzálog-nyilvántartási kivonatok, alapvető egészségügyi adatok, biztosítási igazolás, születési, házassági és halotti anyakönyvi kivonatok, nyugdíj- és jövedelemigazolások + pendrive-on és szkennelve), síp, öngyújtó/gyufa, légzésvédő/védőmaszkok, térkép a helyi utakról, iránytű, GPS, konzervnyitó, élelem 2 napra, kés, ceruza és jegyzetfüzet, evőeszközkészlet, esőkabát, elsősegélynyújtó készlet (egyéni gyógyszerek, paracetamol, ibuprofen, hasmenés, hányinger és hányás elleni gyógyszerek, elektrolitok, hőmérő, csipesz, kötszerek, géz, tapaszok), szemeteszsákok, egy váltás ruha, fogó, feszítővas, többfunkciós szerszám, szappan, fertőtlenítő gél, megfelelő mennyiségű készpénz – lehet, hogy élelmiszert és üzemanyagot kell vásárolnia –, szűrőpalack új szűrővel, gumiszalagok, zsinegek, kapcsok.

Hírdetés

Ha Kijevet elfoglalja, Putyin nem fog megállni Ukrajna határainál, mondja a harmadik. Vérszemet kap, és az első célpont vagy a balti államok, vagy mi, és ha mi, meg sem áll Varsóig. Nem fogja érdekelni a NATO meg a NATO-szerződés, mert tudja, hogy senki sem akar hosszú és véres háborút. 1939-ben is volt védelmi szerződésünk, hadat is üzentek a nyugatiak, mégsem lőttek ki egyetlen golyót sem, inkább a saját embereik életét védték egy távoli ország helyett.

Igen, mondja a beszélgetés 16. percében az első. Igen, a férjem minden este tele tankkal áll be a garázsba. Ha menekülni kell, tele lesznek emberekkel a benzinkutak, de az is lehet, hogy kifogy a benzin, vagy a katonaság egész egyszerűen lefoglalja. Sosem lehet tudni, a háború borzalmas, és amikor az életedről van szó, akkor megváltoznak a szabályok.

Ki gondolta, ki gondolta volna 3 évvel ezelőtt, mondja a második a beszélgetés 18. percében, hogy háború lesz a szomszédban, hogy 2 millió ukrán menekül át hozzánk, előtte is sokan csak nevettek, á, nem lesz háború, nem olyan hülyék az oroszok, és most itt van, erőszakolják a nőket, elrabolják a gyerekeket, szétlövik a városokat, nem számít semmi. Amikor az amerikaiak figyelmeztettek, hogy 300 ezer orosz áll az ukrán határ mellett, még akkor is csak nevettek, és mi lett belőle.

Egy csomó ismerősöm vett fegyvert magának, amikor kitört a háború, mondja az első a beszélgetés 24. percében. Az egyik azt mondta, alig tud bejutni a lőtérre, sorban állnak az emberek. Én utálom a fegyvert, de már ott tartok, hogy talán kéne.

Megjegyzés 3.: BENELLI DE­FENSE M3-A1 sörétes puska – 18,5″, 12/76, Műszaki adatok: Kaliber: 12/76. Cső hossza: 470 mm / 18,5”. Tár: 6 kör plusz 1 (Magnum) vagy 7 + 1 (12/70). Súly: 3,47 kg. Teljes hossz: 1010 mm. Irányzék: ghost ring fém elülső irányzékkal. Gyártó: BENELLI, Olaszország. 9600 zł.

És azt tudjátok, mondja a harmadik a beszélgetés 31. percében, hogy milyen sok lengyel vett magának lakást Spanyolországban a háború kitörése óta? A cégben van egy nő, akinek a férje ilyesmivel foglalkozik, olcsó lakásokat közvetít, persze nem tengerpartit.

Megjegyzés 4.: Ingatlan vásárlását fontolgatja Spanyolországban? Vagy esetleg bérelni szeretne? Fedezze fel a legjobb eladási és bérbeadási ajánlatokat, beleértve a házakat és apartmanokat Spanyolországban. Itt spanyolországi ingatlanokat talál mind a másodlagos, mind az elsődleges piacon. Az ajánlatok széles választéka lehetővé teszi, hogy megtalálja az igényeinek és anyagi lehetőségeinek megfelelő lakást vagy házat. Ha egy spanyol bungaló érdekli, akkor azt is megtalálja ajánlataink között. Tekintse meg Alicante ingatlanajánlatait, és válassza ki az elvárásainak megfelelő házat!

Igen, mondja az első, én meg olyanokról tudok, akik kicsi aranylemezeket vásárolnak. Ha itt valami lesz, akkor a bankoknak is végük, én is csak minimális összeget hagyok bent, de még jobb ötletnek tűnik az arany.

Megjegyzés 5.: A kétgrammos aranyrúd nemcsak ideális módszer a megtakarítások biztosítására, hanem eredeti ajándékötlet is szerettei számára. Csak most, rövid ideig tartó ajánlatunkban akár öt ilyen rudat is kínálunk nagyon jó áron, hogy mind az ajándékötletre vágyók, mind a megtakarításaikat okosan beosztani vágyók igényeit kielégítsük.

A 40. perc táján hagyták el a kávézót. Arra gondoltam, nem is annyira idegen ez az ország, valamennyire tehát én is lengyel vagyok, másrészt viszont a tudatosságnak, a felkészültségnek, a kíméletlenül végigvitt következtetéseknek, az igazsággal való őszinte szembenézésnek ez a szintje merőben idegen volt tőlem. Van tehát mit tanulni.

Közben lement a nap, a város utcáin felgyulladt a lámpasor. Miután becsukódott hátam mögött a kávéház ajtaja, hazafelé sétálva az ablakok mögött rejtőző bőröndöket, evakuációs hátizsákokat, fegyvereket, aranylemezeket számoltam. Képzeletben.

Németh Zoltán


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »