Ukrajnában betilthatják a benzines és dízeles autókat és darabokra vágta anyját egy férfi: július 15-i hírösszefoglaló

Ukrajnában betilthatják a benzines és dízeles autókat és darabokra vágta anyját egy férfi: július 15-i hírösszefoglaló

Ukrajnában betilthatják a benzines és dízeles autókat; Darabokra vágta anyját egy férfi Ukrajnában; Gyilkosság történt a Munkácsi járásban (Fotók); Tkacsenko „szelid ukránosításra” szólított fel; Az ukrán alkotmánybíróság alkotmányosnak találta a nyelvtörvényt. Kiemeltük azokat a cikkeket, melyek népszerűek voltak 2021. július 15-én.

Ukrajnában a benzin- és dízelüzemű autók importjának és nyilvántartásba vételének teljes tilalmát 2030-tól vezethetik be. Ukrajnában az elektromos autók elterjedése miatt tiltást vezethetnek be a belső égésű motorral rendelkező autók behozatalára és nyilvántartásba vételére. Az Infrastrukturális Minisztérium törvényjavaslata szerint arra akarják az ukránokat ösztönözni, hogy váltsanak elektromos autókra.

Ukrajnában egy 62 éves férfi darabokra szaggatta anyja testét, majd a közeli erdőben temette el a testdarabokat, a fejet azonban szuvenírként megtartotta magának. A tulajdonos először azt mondta, hogy a kutyák hozták be a véres holmikat, az anya pedig már régen hazament. Azonban később bevallotta, hogy a kijevi lakás miatt vesztek össze. Az asszony állítólag azt mondta, hogy Andrij nem kívánatos gyermek volt.

Hírdetés

Kárpátalján leszúrtak egy 42 éves újdávidházai lakost. A gyanúsítottat akár 15 évig terjedő szabadságvesztésre ítélhetik. Július 13-án kijevi idő szerint körülbelül 23 óra 30 perckor megszúrt sértettről érkezett bejelentés a rendőrséghez. Az áldozat mellkasán az orvosok szúrt sebet találtak. A helyszínre kiérkezett nyomozók megállapították, hogy az áldozat aznap este barátaival együtt italozott. Italozás közben a ház tulajdonosa és 35 éves vendége között konfliktus alakult ki, melynek során az utóbbi mellkason szúrta vendéglátóját.

Olekszandr Tkacsenko kulturális és információpolitikai miniszter úgy véli, hogy mindenkinek beszélnie kell ukránul, de ezt örömmel és kényszer nélkül kell tennie. Az Ukrainszki Novini hírportál Olekszandr Tkacsenko kulturális és információpolitikai miniszter Telegram-bejegyzésére hivatkozva azt írja, hogy Tkacsenko szerint a nyelv nem használható az ország megosztására és nem válhat manipuláció és spekuláció tárgyává. Ugyanakkor az elsődleges feladat annak biztosítása, hogy az ukrán nyelv az összes tevékenységi körben – televízióban, újságokban, otthon és az utcán – általánossá váljon.

Az ukrán alkotmánybíróság szerdán alkotmányosnak minősítette az ukrán mint államnyelv működéséről szóló jogszabályt, közismertebb nevén a nyelvtörvényt. Taras Kreminy, az államnyelv védelméért felelős biztos üdvözölte a testület döntését. Az alkotmánybíróság ígérete szerint a határozat teljes szövegét július 15-én teszik közé. A hírportál emlékeztetett: 51 parlamenti képviselő fordult beadvánnyal a testülethez, hogy mérlegelje a törvény alkotmányosságát. Az alkotmánybíróságnak egy évre volt szüksége ahhoz, hogy meghozza döntését.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »