Ukrajnában a munkáltatók 71%-a támogatja a négynapos munkahetet

Ukrajnában a munkáltatók 71%-a támogatja a négynapos munkahetet

Ukrajnában a munkáltatók 71,3%-a kész kísérletként mérlegelni a négynapos munkahétre való átállást.

Ezt bizonyítják a Jooble webhely felmérésének eredményei, amelyet július 20-án, kedden tettek közzé – írja a Korrespondent.net hírportál.

A munkáltatók mérlegelték, hogy ilyen esetben úgy kell megszervezni a munkafolyamatokat, hogy az általuk nyújtott szolgáltatások változások nélkül elérhetők legyenek az ügyfelek számára.

Ugyanakkor a megkérdezettek 28,7%-a nem hajlandó kísérletezni az alkalmazottak munkarendjének megváltoztatásával.

A munkáltatók 52,5%-a azonban reálisnak tartja a négynapos munkahét bevezetését Ukrajnában,

47,5%-uk pedig elismeri, hogy az ötlet hazánkban irreális.

Hírdetés

A négynapos munkahétre váltáskor a vállalat lehetséges kilátásai közül a válaszadók többsége – 72% – azt válaszolta, hogy ez nagyobb szabadságot adna a munkavállalóknak a személyes kérdések megoldásában.

Ezenkívül a munkáltatók megjegyezték, hogy ez segít csökkenti a vállalat irodai költségeit, például az áram vagy a papír esetében, optimalizálja az üzleti folyamatokat kevesebb munkaidővel, növeli a munkavállalók lojalitását a vállalattal szemben, elősegíti a munkafeladatok gyorsabb megoldását és növeli az önfegyelmet. 

Ezenkívül a Jooble által megkérdezett munkáltatók 87,8%-a jelezte, hogy készek változatlanul hagyni alkalmazottaik fizetését, miközben csökken a munkaórák száma.

Míg 12,2% szerint logikus a fizetés csökkentése ebben az esetben.

Végül, a munkáltatók 28,7%-a – akik nem hajlandóak kísérletnek tekinteni a négynapos munkahétre való átállást a vállalatában – megjegyezte, hogy ez azért van, mert a vállalat tevékenysége nem alkalmas erre a munkaformátumra, csökkenti a vállalat bevételeit, lelassítja a különböző folyamatokat, valamint a vállalatban zajló folyamatok csökkentik az alkalmazottak munkájának ellenőrzését.

A tanulmányt Jooble elemzői készítették 345 ukrán munkáltató felmérése alapján 2021. június 8. és július 8. között.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »