Ukrajna Varsónak udvarol: A lengyelek nélkül nem győzhetünk

Ukrajna Varsónak udvarol: A lengyelek nélkül nem győzhetünk

Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes erőteljes nyilatkozatban emelte ki Lengyelország fontosságát szomszédként, partnerként és szövetségesként az Oroszország elleni háborúban – írja a PAP lengyel hírügynökség nyomán a Lengyel Közszolgálati Rádió.

  „A lengyelek a legközelebbi szomszédaink, partnereink és szövetségeseink; a Lengyelországgal való szövetség nélkül nem nyerhetjük meg ezt a háborút.”  

– mondta Verescsuk a Lengyel Befektetési és Kereskedelmi Ügynökség által Kijevben szervezett harmadik, Ukrajna újjáépítéséről szóló fórumon. A miniszterelnök-helyettes azonnali párbeszédre szólít fel, különösen a lengyel vállalkozásokat és mezőgazdaságot érintő gazdasági kérdésekről. „Ha beszélgetünk, rájövünk, hogy a problémáink nem is olyan nagyok, mint amilyennek látszanak”.

Verescsuk aláhúzta: „Példát kell mutatnunk – a kormányainknak le kell ülniük és meg kell oldaniuk az ellentmondásokat, mielőtt azok nagyobb problémákba torkollnának”, majd hozzátette:

Hírdetés

„Ha nem így teszünk, akkor haladás helyett lezárt határokkal és politikai patthelyzetekkel kell szembenéznünk”.

Az ukrán politikus Lengyelország útjáról is beszélt a „korrupciótól az uniós tagságig”. Verescsuk hangsúlyozta, hogy az ukránoknak „tanulniuk kell azoktól, akik végigjárták ezt a kényes utat, és el kell kerülniük, hogy megismételjék a hibákat”.

Ugyanakkor dicsérte a lengyelek és ukránok közötti megértést, és kijelentette:

„Szilárdan hiszem, hogy nincs olyan nép, amely jobban megértene minket, mint a lengyelek”.

Körkép.sk, Lengyel Közszolgálati Rádió nyomán


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »