Krajewski bíboros: Hogy halhatnak meg fiatalok 2024-ben háborúban?!

Krajewski bíboros: Hogy halhatnak meg fiatalok 2024-ben háborúban?!

Konrad Krajewski bíboros, a pápa főalamizsnása június 26-án az ukrajnai Ternopili területre látogatott, ahol átadta Ferenc pápa újabb adományát, egy mozgó intenzív osztályként funkcionáló mentőautót. Elment egy temetőbe, ahol a háború sok fiatal áldozata nyugszik, majd megnyitotta a Szent II. János Pál pápáról elnevezett rehabilitációs központot.

Az ukrajnai háború áldozatainak sírjait látva Konrad Krajewski kifejezte elkeseredettségét, fájdalmát és haragját, hogy ilyen történhet napjainkban: „Hogyan halhatnak meg még mindig háborúban fiatalemberek, 2024-ben?! Uram, elég ebből!” – fakadt ki a bíboros, ahogy ott állt szerda reggel a nyugat-ukrajnai Ternopil temetőjében, és megrendülten nézte a sírokat.

Az Apostoli Alamizsnahivatal vezetője egy speciális mentőautót vitt Ukrajnába, melyben mobil intenzív osztály is található. Ezt a Zborivi Körzeti Kórháznak vitték adományba, létfontosságú gyógyszerek kíséretében, amelyeket a Vatikáni Gyógyszertárból és a Gemelli kórház gyógyszertárából válogattak össze.

A háború sújtotta embereknek küldött pápai ajándékok „a szeretet és a remény jelei” – mondta a bíboros, aki hetedszerre járt Ukrajnában a háború kezdete óta.

A lengyel bíboros kedden érkezett Lvivbe, majd szerdán kora reggel Ternopilbe. „Nagyon korán érkeztem meg Ternopilbe – számolt be útjáról a Vatican Newsnak. – A plébános még aludt, és nem akartam felébreszteni, ezért elmentem a közeli temetőbe, ahol egy külön részen nyugszanak a nemrég eltemetett katonák. Fiatalok, sok-sok fiatal, a keresztek alatt a fotóik: 20–23–25 évesek…

Krajewski bíboros még inkább megrendült, amikor észrevett egy fiatalasszonyt, aki akkor érkezett a temetőbe:

Az én címeremen az irgalmasság szó szerepel… De ma nagyon nehéz volt irgalmasnak lennem. Miért lövik egymást? Miért gyilkolnak? Tudom, az irgalom botrány, amely meghaladja az igazságosságot, és az irgalom Isten második neve, de ma nagyon nehéz volt számomra ezt a szót használni. Nagy-nagy haragot éreztem ebben az ukrajnai temetőben. Aztán eszembe jutott a Szent Szív-litánia, és arra gondoltam, nem ítélhetek e világi szempontok szerint – és nyugodtabb lettem.”

„Mi, emberek – tette hozzá a bíboros –, képesek vagyunk egészen különleges dolgokra, de szörnyűségekre is, könyörtelenül, és ez megy több mint két éve Ukrajnában.”

Hírdetés

A mentőautó átadása mellett Konrad Krajewski bíboros két helyi püspökkel együtt megnyitott egy rehabilitációs központot is a kamjanec-pogyilszkiji egyházmegyében, amely Szent II. János Pál pápa nevét vette fel. A központban átfogó fizikai és pszichés rehabilitációt szeretnének nyújtani a háborúban traumatizálódott embereknek. „Katonáknak és családjaiknak, olyanoknak, akik hazatértek a háborúból, de nem a régi önmaguk már, nem tudnak visszatérni a régi életükhöz, családjuk körében, és kezelésre szorulnak” – magyarázta a pápai alamizsnás a Vatican Newsnak.

„A központ megnyitása kapcsán eszembe jutott II. János Pál pápa egy tanítása:

Krajewski bíboros hamarosan visszatér Lvivbe. Útközben meglátogat több közösséget, hogy ott legyek velük, hogy megöleljem őket, a remény jelét adva át, melyet a Szentatya küldött nekik, hogy elmondjam nekik, imádkozik értük minden katekézis és Angelus alatt, nem feledkezik meg róluk, mellettük áll”.

Még az idehozott gyógyszerek is a szeretet és remény jelei – hangsúlyozza a bíboros, felidézve, hogy a konfliktus 2022. februári kezdete óta 240 teherautó érkezett Rómából, tele gyógyszerekkel, élelmiszerrel, ruhákkal.

Az itteni helyzet továbbra is súlyos, lövések és szirénák hangja hallatszik… De szinte kézzelfogható az emberek jósága is, ahogy folyamatosan segíteni igyekeznek azoknak, akik hosszú hónapok óta szenvednek.

Fordította: Verestói Nárcisz

Forrás: Vatican News angol nyelvű szerkesztősége

Fotó: Vatican Media

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »