Ukrajna menekülteket segítő információs központot nyitott Budapest

Ukrajna menekülteket segítő információs központot nyitott Budapest

A főváros eddig is és ezután is kiveszi részét az ukrajnai háború elől menekülők megsegítéséből – mondta a főpolgármester.

Karácsony Gergely a belvárosi Bárczy István utca 1–3. szám alatti Budapest Helps információs és közösségi központ megnyitásán kifejtette: az ukrajnai háború mindenkit új helyzet elé állított, és mindent meg kell tenni azért, hogy a lehető legtöbb segítséget nyújtsák a krízis elől menekülőknek.

Jelezte, hogy a főváros a kezdetektől kiveszi a részét a menekültek segítéséből, szállással, étkezés biztosításával, információ adásával.

Úgy folytatta, szembesülni kell azzal a kihívással, hogy a nemzetközi szervezetek becslése szerint sokkal több ukrajnai menekült tartózkodik Budapesten, mint amennyit „hivatalosan látunk” az intézményeiken keresztül.

Ez a központ eligazodást nyújt az itt tartózkodó menekülteknek

– mondta, egyben megköszönte a nemzetközi partnerszervezetek szakmai segítségét.

„Budapest befogadó város, a béke és a szolidaritás szigete egy borzasztó világban, és szeretnénk megmutatni, hogy a főváros helytáll a nehéz helyzetben lévők segítésében” – tette hozzá Karácsony Gergely.

Muriel Tschopp, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) regionális operatív vezetője arról beszélt, hogy ez a központ az UNHCR és a fővárosi önkormányzat együttműködésében jött létre.

Az ukrajnai háború kétszáz napja tart,

Hírdetés

és eddig 13 millió embernek kellett elmenekülnie otthonából. Közülük hétmillióan belső menekültnek számítanak, hatmillióan pedig el is hagyták Ukrajnát – mondta.

Sok embernek van szüksége segítségre, a gyerekeknek iskolába kell járniuk, a felnőtteknek szállást és munkát kell keresniük. Ez a központ ebben nyújt segítséget – ismertette.

Muriel Tschopp hozzátette: a központ szeretne egyfajta hídszerepet is betölteni az ukránok és a magyarok között.

A szakember ugyanakkor azt is mondta: bízik abban, hogy erre a központra nem lesz sokáig szükség, és a háború után mindenki hazatérhet Ukrajnába.

Bagaméri Dániel, a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) Magyarország vezetője arról beszélt, hogy a humanitárius krízishelyzet nemcsak a számokban jelenik meg, hanem a menekülők összetételében is, hiszen nagyon sok nő és gyerek, idős vagy mozgáskorlátozott ember hagyta el hazáját.

A humanitárius szükségletek nagy része a helyi önkormányzatokra hárul,

Budapest szerepe nagy, hiszen a felmérésekből látszik, hogy Európában Budapest a harmadik leggyakoribb úti cél Prága és Varsó után a menekülteknek – mondta.

Beszámolt arról, hogy az együttműködés keretében egyrészt a lakhatásban tudnak segítséget nyújtani: eddig saját, illetve partnereik szállásain, továbbá egy szálláshely-közvetítő cég közreműködésével 30 ezer éjszakára adtak szálláshelyet a menekülteknek Budapesten.

Segítségnyújtásuk másik markáns területe a menekültek ellátása naprakész információval. Leggyakrabban az oktatás, a legális munkavállalás és tartózkodás feltételeiről érdeklődnek -– mondta Bagaméri Dániel.

A Budapest Helps információs és közösségi központ hétfőtől-szombatig, reggel 8 és 20 óra között, igény szerint 21 óráig lesz nyitva.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »