Ukrajna hat repülőgépet semmisített meg egy orosz támaszponton – állítja a titkosszolgálat

Ukrajna hat repülőgépet semmisített meg egy orosz támaszponton – állítja a titkosszolgálat

Nyitókép: SITA

Ukrajnának legkevesebb hat repülőgépet sikerült megsemmisítenie a délnyugat-oroszországi morozovszki légitámaszponton drónokkal mára virradó éjjel – közölte az ukrán titkosszolgálat, az SBU. A hírszerzés szerint a bázison lévő további nyolc repülőgép is megsérült az SBU és az ukrán hadsereg támadásában.

Ay állítást azonban lehetetlen volt független forrásból elenőrizni. Oroszország ma hatalmas dróntámadással néz szembe. A sajtó szerint a morozovszki repülőtér a Szu-24-es és Szu-34-es bombázók bázisaként szolgál, amelyeket Oroszország Ukrajna megtámadására használ.

Korábban az ukrán média közösségi oldalakon megjelent információkra hivatkozva azt írta, hogy az éjjel ukrán drónok támadták meg a morozovszki repülőteret, valamint az engelsi és jejszki orosz légitámaszpontokat, amelyek más orosz régiókban találhatók. Az orosz regionális tisztviselők elismerték a repülőterek közelében elkövetett dróntámadásokat, de nem említették, hogy légibázisokat és támadás ért volna. Az orosz védelmi minisztérium bejelentette, hogy a légvédelem az éjszaka folyamán 53 ukrán drónt lőtt le, de nem kommentálta a külföldi eszközök által okozott károkat.

Hírdetés

Morozovszk közelében legalább 60 robbanás hallatszott, egyes területeken pedig áramszünet volt – írta korábban az Ukrajinszka Pravda helyszíni szemtanúkra hivatkozva. Vaszilij Golubjev, a rosztovi terület kormányzója a Telegram közösségi oldalán elismerte, hogy a Morozovszkij kerület volt a célpontja a nagyszabású dróntámadásnak, de a repülőteret nem említette.

Az Unian ukrán ügynökség szerint a dróntámadások a szaratov-vidéki Engels város közelében lévő légibázist is célba vették, több száz kilométerre az ukrán határtól. Az orosz BBC szolgálata szerint Engels lakói több robbanásról számoltak be.

Szaratov régió kormányzója, Roman Busargin bejelentette, hogy egy drónt lőttek le a város felett. A város közelében található az Engels 2 légibázis, ahol az orosz légierő Tu-22 és Tu-95 stratégiai bombázói állomásoznak. Ezek közül Oroszország általában a Kaszpi-tengerről indít irányított rakétákat ukrajnai célpontok ellen.

ČTK


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »