Ukrajna egyik legnagyobb támogatója Szlovákia

Ukrajna egyik legnagyobb támogatója Szlovákia

Szlovákia Ukrajna élvonalbeli támogatója a bruttó hazai termék (GDP) arányában – derül ki a Kieli Világgazdasági Intézet nevű német gazdasági think-tank elemzéséből.

Az elemzésben – melyről a Denník N napilap számolt be – a 27 európai uniós tagállam, és a G7 négy országa (USA, Kanada, Japán, Nagy-Britannia) által nyújtott pénzügyi, katonai és humanitárius segélyeket veti össze az orosz invázió február 24-ei kezdetétől március 27-éig. Az adatok tehát nem tekinthetők a legfrissebbnek, de azokat folyamatosan aktualizálják.

Amerika adja a legtöbbet

Mivel azt nagyon nehéz megállapítani, hogy ténylegesen milyen segítség érkezett meg Ukrajnába, azért az elemzés – és ez lehet a gyenge pontja – a beígért támogatással számol. Ebből kiderül, abszolút számokban a legtöbb támogatást az Egyesült Államok ígérte, március végéig több mint 7 milliárd dollárt, ez lényegesen több, mint amit a hasonlóan fejlett európai államok kínáltak fel.

Figyelemreméltó, hogy az Egyesült Államok többet az, mint az egész Európai Unió, amelynek szomszédságában zajlik a háború”

– áll a kiértékelésben.

Az összes EU-s tagállam összességében 2,9 milliárdot eurónyi támogatást ígért, 1,4 milliárdot ígértek az unió különböző szervei, és 2 milliárdot az Európai Befektetési Bank.

Abszolút számok tekintetében Szlovákia a 12. helyen van. Az intézet számításai szerint Eduard Heger miniszterelnök összesen 48 millió eurót ígért keleti szomszédunknak.

GDP-arányosan ez a helyzet

Hírdetés

Ha a bruttó hazai termék vonatkozásában vizsgáljuk a támogatásokat, az első Észtország, megy a GDP 0,79 százalékának megfelelőt adomáynozott. Lengyelország a GDP-je 0,17 százalékát adta, Litvánia a 0,056%-ot. Szlovákia ezen a listán a negyedik, a GDP 0,05 százalékát adományoztuk.

A katonai segítségbe beszámolták mindennemű fegyvert, hadianyagot és egyéb eszközt, melyet az ukrán hadseregnek adományoztak, beleértve a katonai célokra folyósított pénzadományokat is. A humanitárius segítségbe pedig a polgári lakosságnak szánt gyógyszer-, élelmiszer-, és egyéb adományokat számolták.

Nem számolták bele viszont a támogatás összegébe az adott állam területén levő ukrán menekülteknek nyújtott közvetlen támogatást, melyet az állami szervek, egyházak, civil szervezetek, magánszemélyek és más intézmények nyújtottak, miközben ennek nagysága is nagy összeget tesz ki.

Katonai segítség

Az ukrán vezetés főként fegyveradományokat kér a nyugati államoktól. Azt állítja, hogy a fegyverekkel fel tudják venni a harcot az orosz agresszor ellen. Az ukránok elégedetlenek az adományokkal, amelyeket eddig kaptak.

Az intézet szerint a katonai segítség terén még markánsabb az Egyesült Államok előnye. Március végéig 4,3 milliárd eurónyi hadisegélyt ígértek, ez közel négyszer annyi, mint a maradék harminc ország felajánlása.

Szlovákia a katonai segítéség tekintetében abszolút számokban a tizedik, 47,7 millió euróért ígértünk fegyvert. Ha viszont GDP-arányosan nézzük, Szlovákia a harmadik.

Az elemzés készítői azonban figyelmeztetnek, nem minden állam hozza nyilvánosságra a katonai segítségnyújtás mértékét, így az valós adatok ettől eltérők lehetnek.

 

 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »