Történelmi jelentőségűnek nevezte a kínai elnök látogatását Szijjártó Péter – a nap hírei

Történelmi jelentőségűnek nevezte a kínai elnök látogatását Szijjártó Péter – a nap hírei

Az orosz erők Harkivot, az ukránok Belgorodot támadták rakétákkal. Németországban visszaállítanák a 2011-ben megszüntetett kötelező sorkatonai szolgálatot.

Több szempontból is történelmi jelentőségűnek nevezte a kínai elnök háromnapos látogatását a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter a Kossuth rádióban azt mondta: a két ország olyan stratégiai partnerségi együttműködési szintre emelte kapcsolatát, amelyben a kínaiak csak 5 országot tartanak számon, Európában pedig egyedüliként Magyarországot. Hozzátette: a világgazdaságot leginkább befolyásoló fejlemény az autóipar átállása az elektromos meghajtásra lesz, Kína segítségével ebben is élen jár Magyarország.

Az új akkumulátorgyárak építésének leállítását követeli a DK a kormánytól. Az ellenzéki párt független szakértőkből álló bizottságokkal vizsgáltatná át a már meglévőek működését. Felidézték, hogy a Greenpeace vizsgálata szerint a gödi akkumulátorgyárnál magzatkárosító anyag került a csatornába, így már nemcsak Göd, hanem Dunakeszi és más települések is veszélyben vannak a gyár miatt.

Két óvoda építésére kétmilliárd forint támogatást nyújtanak, illetve még az idén elkezdődhet Sopronban az ország egyik legnagyobb evangélikus templomának felújítása – jelentette be a Zala vármegyei Liszóban az egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár. Soltész Miklós hozzátette, a felújítás első ütemére 500 millió forintot biztosítanak.

Karácsony Gergelyék a 10 évnél régebbi autók kitiltásával fenyegetőznek – mondta el a közösségi médiában közzétett videójában a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje. Szentkirályi Alexandra szerint Budapest főpolgármestere egy hangfelvétel tanúsága szerint azon dolgozik, hogy bizonyos kerületekbe ne lehessen bemenni túl régi autókkal.

A külvárosi közlekedési csomópontok fejlesztését sürgeti az LMP. Az ellenzéki párt szerint a többi között akadálymentes, átlátható és világos gyalogos útvonalakat kellene létrehozni a csomópontokban, amelyek közelében jó minőségű üzleteket és szolgáltatásokat kellene teremteni. Javítani kell a közbiztonságot is, amire a BKK rendészet jelentene megoldást.

A kormánypárti tábor a legeltökéltebb, mert a haza biztonságáért küzdenek – jelentette ki a Fidesz-KDNP kommunikációs igazgatója a Facebook-oldalán közzétett videójában. Menczer Tamás hangsúlyozta: egy háborúban mindent el lehet veszíteni: fizikai biztonságot, egzisztenciát, házat, jövőt, gyermeket. A politikus hozzátette: ebből ki akarunk maradni.

Hírdetés

Az Európai Unió talán történetének legnagyobb kihívásaival szembesül, de minden választópolgárnak van szava abban, hogy ezekre milyen válaszokat adjon az EU – mondta Bóka János, az európai ügyekért felelős miniszter a budapesti Szabadság téren, az Európa-napi rendezvények megnyitóján. Június 9-én mintegy 370 millió európai, köztük 8 millió magyar járulhat az urnákhoz az európai parlamenti választásokon.

Legalább 7-en életüket vesztették és 17-en megsebesültek egy ukrán rakétatámadásban az Ukrajnával határos Belgorod régióban, Oroszországban – közölték az orosz hatóságok. A sérültek között két gyerek van, mások a romok alatt rekedtek. Az ukránok egy szovjet időkből származó ballisztikus rakétákkal találták el az orosz lakóházat, amelynek legalább 10 emeletnyi része összeomlott.

Több mint 4 ezer embert evakuáltak Harkiv megyéből 1 nappal azután, hogy a térséget támadó orosz erők 5 település bevételéről adtak hírt. Reggel az orosz csapatok ismét rakétákkal támadták a megyében található Vovcsanszk várost. Egy ember meghalt, egy lakóépület megrongálódott.

Egyiptom támogatni fogja a Dél-afrikai Köztársaság népirtás vádjával Izrael ellen benyújtott keresetét a hágai Nemzetközi Bíróságon – közölte a kairói külügyminisztérium. A döntést a Gázai övezetben élők elleni egyre súlyosabb támadásokra és súlyos humanitárius válságra tekintettel hozták meg.

A brit külügyminiszter szerint az Izrael elleni brit fegyverszállítási tilalom a Gázai övezetet uraló Hamász terrorszervezetet segítené. David Cameron a BBC-nek kijelentette: Nagy-Britannia nem támogatja a gázai Rafah elleni, nagyszabású izraeli hadműveletet, amíg Izraelnek nincsenek tervei a helyi lakosság biztonságba helyezésére és ellátására.

Németországban visszaállítanák a 2011-ben megszüntetett kötelező sorkatonai szolgálatot – írja a Telegraph. Az egyik javaslat 1 év kötelező katonai szolgálatot írna elő a 18 éves fiúknak és lányoknak egyaránt. Egy másik elképzelés szerint csak a 18 éves fiúkat soroznák be, és közülük se mindenkit. A harmadik opció toborzókampányokkal próbálná meg elérni, hogy többen jelentkezzen a Bundeswehrbe.

Grúzia fővárosában több ezren vonultak az utcákra, hogy a külföldiügynök-törvény tervezete ellen tiltakozzanak. Az április közepe óta tömegtüntetéseket kiváltó tervezet alapján előírnák, hogy azok a szervezetek, amelyek anyagi eszközeik több mint 20 százalékát külföldről finanszírozzák, külföldi ügynökökként regisztráltassák magukat.

Több ezer embert evakuáltak erdőtüzek miatt Kanada nyugati részén. A pénteken kitört erdőtűz kiterjedése szombatra csaknem a duplájára nőtt, és felperzselt több mint 4 ezer hektárnyi területet, 2 kilométerre megközelítve Fort Nelson város határát. 3.500 embert kitelepítettek Fort Nelsonból és környékéről.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »