Újabb válságtünet Európában: egyre nő a fuvarozók üresen megtett kilométereinek száma

Újabb válságtünet Európában: egyre nő a fuvarozók üresen megtett kilométereinek száma

Nap mint nap fuvarozó teherautók ezrei róják az európai utakat teljesen üresen. Az üresen megtett távolságok évente sokmilliárd kilométert tesznek ki – írja a CNBC. A probléma lényege, hogy miután egy teherautó leadta a rakományát, nincs visszfuvarja, vagyis nincs áru, amit (felezve a fuvarköltségeket) visszafelé elvihetne.

A probléma egyre súlyosabb, az elmúlt években meredeken emelkedett a zéró rakománnyal megtett kilométerek aránya.

Az Európai Bizottság adatai szerint az EU-ban a teherautók 34 milliárd kilométernyi üresjáratot tettek meg. Ez az összes megtett árufuvarozással kapcsolatos távolság 21,2 százaléka. 2020-ban még épp csak átlépte a 20 százalékos szintet.

Hírdetés

A fuvarozócégek ideális esetben több ügyféllel rendelkeznek, és képesek úgy szervezni a szállításaikat, hogy a visszaút egészét vagy egy jelentős részét ne üresen tegyék meg. A helyzetet bonyolíthatja az áru fajtája és a szállítás alapkövetelményei. Adott esetben hűtésre lehet szükség, vagy speciális emelőre van szükség az áru mozgatásához, és még nem beszéltünk a kötelező pihenőidőkről és a visszaérés határidejének betartásáról.

A koronavírus, majd az energiaválság és vele az emelkedő üzemanyagára is megtették a hatásukat. A közelmúltban minden idők legmagasabb árszintjét érte el a közúti fuvarozás Európában augusztusban. A Közúti Szállítási Nemzetközi Uniójának adatai szerint a szerződéses fuvardíjak az második negyedévben tavalyi év azonos időszakához képest 13,1 százalékkal emelkedtek.

Összehasonlításul érdemes megemlíteni, hogy az Amerikai Közlekedési Kutatóintézet adatai szerint az Egyesült Államokban az üresen megtett kilométerek aránya a 2020-ban mért 20,6 százalékról 2021-ben 14,8 százalékra csökkentek. Igaz az is, hogy ezt egy kemény hatékonyságnövelési kényszer idézte elő: az USA-beli belföldi fuvardíjak egy év alatt 28 százalékkal emelkedtek júliusra.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »