Újabb történelmi épület újul meg Komáromban

Újabb történelmi épület újul meg Komáromban

A volt Deák Ferenc utcai, ma Határőr Utcai Alapiskola 130 éves történelmi épületének felújítása a közlekedésügyi minisztérium pályázatán nyert 2,8 millió eurós támogatásból valósul meg és a műemlékvédelmi hivatal jóváhagyásával zajlik. 

A jelenleg szlovák tannyelvű iskola épületét Komárom központjában emelték 1893-ban, az 1882-ben megnyílt nőipari iskola beolvadásával a „magasabb nőnevelést” célzó polgári leányiskola számára, melynek első igazgatója Geőcze Sarolta pedagógiai szakíró, szociológus volt, aki az 1893/1894-es iskolai értesítőben köszönte meg „a szabad királyi város közönségének, melynek áldozatkészsége ezt az épületet emelte”. Borovszky Samu Magyarország vármegyéi és városai sorozatában azt írja, a polgári leányiskola építtetésének kezdeményezői komáromi hölgyek voltak, Papp Gábor, akkori dunántúli református püspök hitvesével az élen. Az iskola udvarán a tanulók számára 1894-ben már jégpályát is létesítettek, amely időjárástól függően 2–2,5 hónapig üzemelt.

A II. világháború után, az 1945–1946-os tanévben (már Csehszlovákiában) ebben az épületben alakult meg az Első Állami Népiskola és az Állami Polgári Leányiskola. Majd az 1953–1954-es tanévtől itt működött a tizenegyéves gimnázium, az 1964–1965-ös tanévtől pedig a kilencéves általános iskola működik itt.

Megjegyezte, ehhez hasonlóan régi, történelmi épületek felújítására korábban nem volt meghirdetve pályázat és a jelenleg elnyert támogatás 200 millió eurós keretösszegéből több mint 90 százalék most is olyan intézmények épületeinek felújítására ment, amelyeket a szocializmusban emeltek. A Határőr Utcai Alapiskola történelmi épületének felújítását nehezíti, illetve költségeit növeli az is, hogy a műemlékvédelmi hivatal vonatkozó szabályai szerint kell felújítani.

Hírdetés

A beruházás során kicserélik a nyílászárókat, az épület belső udvarára nyíló homlokzatát speciális hőszigetelő vakolattal vonják be, valamint az utca felőli homlokzatot is felújítják, amelynek során kicserélik az ereszcsatornákat és a homlokzati díszek bádogkonstrukcióit. Az épületben modernizálják a fűtésrendszert és a világítást. A polgármester kiemelte, a főbejáratban lévő kapualjat restaurátorok közreműködésével újítják fel. A fejlesztés során le kell bontani egy statikailag rendkívül rossz állapotban lévő, későbbi korokból származó hozzáépítést – ennek teljes költségeit az önkormányzat állja, mondta.

Megjegyezte, a hat önkormányzati fenntartású általános iskolából ez az egy működik történelmi épületben, amelyre kifejezetten nehéz volt pályázati forrást találni. Megemlítette, a város jelenleg a Munka Utcai Alapiskola és a J. A. Komenský Alapiskola és a városi Szabadidőközpont teljes körű felújítására is pályázik.

Komáromban a legjelentősebb iskolai felújítások eddig szinte kizárólag a magyar kormánynak köszönhetően történtek: az Eötvös Utcai Alapiskola 1,2 millió eurónyi, a Marianum Egyházi Iskolaközpont főépülete 2,1 millió eurónyi magyarországi támogatásnak köszönhetően újult meg. A Jókai Mór Alapiskola épületének külső felújítására viszont a szlovák környezetvédelmi minisztérium nyújtott 300 ezer eurós támogatást, kisebb fejlesztésekre pedig a Munka utcai, a Rozmaring utcai és a Komenský iskola is kapott szlovák állami dotációt.

(Szalai Erika)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »