Újabb magyar siker Brüsszelben: sikerült megvédeni a gazdák pénzét

További két évre sikerült megőrizni a magyar gazdáknak folyósítandó agrártámogatási pénzeket, emellett további 107 milliárd forint is érkezik – derült ki Nagy István agrárminiszter M1-nek adott interjújából. Van olyan támogatási forma, amit teljesen elvontak volna Brüsszelben, de magyar kezdeményezésre sikerült megőrizni, számolt be a miniszter.

Az Európai Unió Tanácsa elfogadta a közös agrárpolitika következő két évre vonatkozó átmeneti rendeleteit. A jogszabály így lehetővé teszi, hogy a támogatások a jelenlegi formájukban működjenek tovább 2021-ben és 2022-ben is. Az Európai Bizottság eredetileg csak jövőre hosszabbította volna meg az átmeneti időszakot, ez azonban kevés idő lett volna az átállásra – hangzott el az M1 Ma reggel című adásában.

Nagy István agrárminiszter felidézte, hogy az Európai Tanácsnak csak későn sikerült elfogadnia az uniós költségvetést a következő hétéves ciklusra és ez volt a feltétele annak, hogy meg tudjanak állapodni a közös agrártámogatási rendszerekről. Emiatt kevés lett volna az egy év türelmi idő.

A környezetvédelmi és zöld elvárások mellett a gazdák versenyképes termelését is támogatni kell.

Hírdetés

Azt, hogy a kettőt összhangba lehessen hozni, ehhez kell az átmeneti idő – emelte ki a tárcavezető.

Hozzátette: az átmeneti időszak arról szól, hogy még az előző szabályok szerint, de már az új költségvetés terhére kaphassák meg a gazdák a támogatásokat.

Két évig tehát változatlan formában, a változatlan összegeket fizetik ki a termelőknek. Ez alatt felkészülhet az intézményrendszer az új szempontok szerint.

A miniszter nagy eredménynek nevezte, hogy ezáltal két évre sikerült megőrizni a szarvasmarha-, a juh- és a dohánytermesztők támogatásait, amit el akartak venni, de magyar javaslatra végül sikerült megőrizni ezeket a támogatási formákat. Ez egy nagy magyar siker – húzta alá.

Ezen kívül az Európai Újjáépítési Alapból további 107 milliárd forint érkezik jövőre, amivel pluszban lehet segíteni a magyar gazdáknak.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »