Újabb két ingatlant vásárolnak (Szükséglakások Sepsiszentgyörgyön)

Újabb két ingatlant vásárolnak (Szükséglakások Sepsiszentgyörgyön)

További két, szükséglakásnak szánt ingatlan megvásárlásához járult hozzá legutóbbi soros ülésén Sepsiszentgyörgy képviselő-testülete. Ezáltal meghaladta a harmincat az önkormányzat tulajdonában lévő, erre a célra vásárolt vagy átértékelt ingatlanok száma, melyek java része tömbházlakás. Az ingatlanok egy kivétellel a megyeszékhely területén találhatók. A városháza illetékesei szerint a továbbiakban is vásárolnak még lakásokat e célból, és hamarosan elérik azt a számot, mely révén biztosítani tudják azok elhelyezését, akik a hátrányos helyzetű városrészek felemelését célzó kezdeményezés miatt kénytelenek elköltözni jelenlegi lakhelyükről.

A testület egy, a Bartalis Ferenc utcában található, 528 négyzetméteres telken álló 111 négyzetméteres faház megvételére bólintott rá, melyet valamivel több, mint 312 ezer lejért vásárolnak meg egy magánszemélytől. Amint azt Tóth-Birtan Csaba alpolgármester elmondta, a tárgyalóbizottságnak sikerült elérnie, hogy a hivatalosan felértékelt összegnél tíz százalékkal olcsóbban jusson hozzá a város az ingatlanhoz, melynek szükséglakás rendeltetést adnak.

A másik ingatlan a Május 1. utcában található, ezért jelentősen nagyobb összeget kell kifizetnie az önkormányzatnak, de egy jóval nagyobb, több célra is használható épületről van szó. Amint azt az alpolgármester elmondta, több mint 200 négyzetméteres alapterületű, háromszintes (földszint, emelet, manzárd) ingatlanról van szó, mely 1994-ben épült, majd 2018-ban átalakították. Eredetileg ipari célra, műhelynek szánták, majd panzióvá alakították át, de utóbbi formában nem működött soha, mert nem tett eleget a követelményeknek. A hivatalos felértékelés 350 ezer euróban határozta meg a piaci értékét, ami az áfát is rászámolva közel kétmillió lejes vételárat jelent. Az elöljáró szerint sikerült megegyezniük a tulajdonosokkal, hogy a város két részletben törleszt, az elsőt az adásvételi szerződés aláírását követően, míg a másodikat 2023. március 31-ig.

Hírdetés

A sajtó érdeklődésére Tóth-Birtan Csaba kifejtette, hogy mivel egy tágas ingatlanról van szó, az emeleti és manzárdrészeken szükséglakásokat jelölnek ki, míg a földszinten átmenetileg kialakítják a szociális és egészségügyi szolgáltatások központját. Utóbbi a hátrányos helyzetű városrészek felzárkóztatását célzó, európai uniós támogatással megvalósuló kezdeményezés része, és az Őrkő esetében a szolgáltatások biztosítását csak akkor tudják majd a helyszínen megoldani, ha megépül az erre szánt ingatlan. Addig is a Május 1. utcai épület földszinti részét használhatják erre a célra a szolgáltatásokat végző civil szervezetek.

A két ingatlanvásáron túl a testület tagjai egyhangúlag megszavazták azt is, hogy egy Vasile Goldiș utcai tömbházlakás a város magántulajdonából köztulajdonba és szükséglakás besorolásba kerüljön. Egy másik döntéssel ezt az ingatlant – további tízzel együtt, melyeket a város már korábban megvásárolt – az önkormányzat szociális igazgatóságának gondnokságába helyezték, illetve jóváhagyták mindenik szükséglakássá történő átminősítését. Végül további két, az Oltmező úti szociális tömbházakban található, üresen álló lakást is átminősítettek.

A döntések nyomán összesen 15 ingatlan kapott szükséglakás besorolást, és amint azt az alpolgármester elmondta, ezáltal harminc fölé nőtt az ilyen minősítésű lakások száma. Még néhány lakás megvásárlását tervezi az önkormányzat, ami elegendő lesz, hogy el tudják helyezni azokat az Őrkőn élőket, akiknek a negyed átalakítása, felzárkóztatása miatt átmenetileg el kell hagyniuk otthonaikat.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »