Új választást kell kiírni Koszovóban

Új választást kell kiírni Koszovóban

Meg kell ismételni a parlamenti választásokat Koszovóban, miután az alkotmánybíróság semmissé nyilvánította egy korrupció miatt elítélt parlamenti képviselő megválasztását, és így a kormány júniusi megválasztását is érvénytelenítette.

– írta határozatában a pristinai alkotmánybíróság.

Hírdetés

A koszovói sajtó szerint Vjosa Osmani államfő kedden egyeztetésre hívja a politikai pártokat, hogy a választás időpontjáról egyeztessenek.

Az alkotmánybíróság május végén kimondta, hogy nincs szükség előre hozott választás kiírására egy új kormány megalakításához. Ezután Hashim Thaci akkori államfő Avdullah Hoti miniszterelnök-helyettest, a tavalyi választáson második helyezett Koszovói Demokrata Szövetség (LDK) politikusát kérte fel, hogy alakítson kormányt. A parlament júniusban meg is szavazta az új kormányt, de csak minimális többséggel, a 120 tagú törvényhozás 61 képviselője szavazott igennel. Albin Kurti azonban panaszt tett a bíróságon, miszerint a kormány megszavazása illegális volt. Hoti úgy szerezte meg a megválasztásához kellő többséget a parlamentben, hogy rá szavazott Efrem Arifi roma kisebbségi képviselő, akit 2018-ban 15 hónap börtönre ítéltek, mert egy civil szervezeten keresztül 26 ezer eurót sikkasztott el.

Az alkotmánybíróság hétfőn azt állapította meg, hogy Arifi jogellenesen vett részt a parlamenti szavazáson, mert a törvény értelmében nem gyakorolhatja képviselői jogait az, akit három éven belül jogerősen bűnösnek mondtak ki büntetőperben. Az ő voksa nélkül pedig nem volt meg a kormány megválasztásához szükséges többség.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »