Több mint ezer vendégmunkást küldtek el az iváncsai akkumulátorgyárból, de nem történt elbocsátás

Több mint ezer vendégmunkást küldtek el az iváncsai akkumulátorgyárból, de nem történt elbocsátás

Lefelezik az iváncsai akkumulátorgyár dolgozóinak létszámát, igaz, a dél-korai SK Innovation üzemében csak a kölcsönzött munkaerőtől válnak meg – mondta az InfoRádióban Székely Tamás, a Magyar Vegyipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége elnöke. Fónagy János parlamenti államtitkár közölte: az elküldött dolgozók máshol kapnak munkát, a megélhetésük biztosított lesz.

Az iváncsai akkumulátorgyár dolgozói mellett a Magyar Vegyipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) is megerősítette, hogy múlt héten pénteken több száz munkavállalót bocsátottak el azonnali hatállyal az üzemből – tudta meg az RTL Híradó. A gyárban már működnek a gyártósorok, de még nem indult el a termelés, csak a tesztüzem zajlik.

A VDSZ elnöke a történtekkel kapcsolatban azt mondta az InfoRádióban, hogy másfél hete tárgyaltak a dél-koreai SK Innovation képviselőivel a bérekről, és a felek közötti megállapodás értelmében a cég saját dolgozót nem menthet fel a munkavégzés alól az iváncsai üzemben. Székely Tamást arról tájékoztatták, hogy a kölcsönzött munkaerőből nem tudnak annyi munkavállalót alkalmazni, mint amennyit korábban terveztek, ezért

az elbocsátások a vendégmunkásokat érintik.

Hozzátette: mindez azt jelenti, hogy az SK alkalmazottai megtarthatják állásukat, „a kölcsönzött munkavállalók esetében történt létszámigény-visszaadás, így elsősorban a kölcsönbe adó cégnél jelentkezhetnek problémák”.

Hírdetés

A szakszervezet úgy értesült, hogy a kölcsönzött munkavállalók száma meghaladja az ezer főt az iváncsai akkumulátorgyárban, őket érinti a mostani, jelentős mértékű leépítés. Székely Tamás számításai szerint így több mint ezren válnak munkanélkülivé.

Az iváncsai üzemben jelenleg több mint kétezren dolgoznak, 500-800 munkavállalót alkalmaznak főállásban, őket a VDSZ elnökének elmondása szerint nem érinti az intézkedés. Mindezek alapján tehát megfeleződik az akkumulátorgyárban dolgozók száma.

Az iváncsai üzemben még csak a tesztüzem zajlik, ezért a magyar törvények alapján

az elküldött vendégmunkások nem jogosultak végkielégítésre.

Székely Tamás úgy véli, leginkább annak az eredménye a most kialakult helyzet, hogy a kölcsönzött munkavállalók többsége nem értette meg, mennyire fontos védőhálót jelent a szakszervezeti tagság.

„Ez a példa is azt mutatja, mennyire fontos már az első pillanattól kezdve, hogy az érintettek csatlakozzanak a VDSZ-hez. A szakszervezet segítséget tudott volna nyújtani nekik, amennyiben így járnak el. Ráadásul komoly probléma az is ebben a szituációban, hogy a most elbocsátott kölcsönzött munkavállalók származásukat tekintve harmadik országbeliek” – összegzett Székely Tamás.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »