Új kor hajnalán, vagy még nem lehet teljesen felhőtlen az örömünk?

Új kor hajnalán, vagy még nem lehet teljesen felhőtlen az örömünk?

Hurrá, vége a veszélyhelyzetnek! Idő előtt lett vége, azt mondják. Hiszen még „csak” október elejétől tart… A kormánynak többször is meg kellett hosszabbítania, mert csak ez a rendkívüli jogrend teszi lehetővé az emberek szabad mozgásának korlátozását.

Szombattól vége tehát a kijárási tilalomnak és gyülekezni is lehet. Az egykori kijárási tilalom ideje alatti gyülekezés pedig dupla élvezet az erre vágyóknak! Csekély öröm viszont azoknak, akik mennének ugyan valahova gyülekezni az éjszaka folyamán, de nem engedi őket az asszony. Hiába tehát a lazítás, ha nem lehet lazulni. A lázítás pedig megfontolandó!

Volt itt már mindenféle kijárási tilalom! Olyan is volt, hogy éjszaka egytől ötig lehetett csak a szabadban tartózkodni, akkor is kutyával és bányászlámpával.

Aztán fordítottak, és olyan is volt, hogy pont abban az időben volt tilos kint tartózkodni. Kicsit később pedig még hamarabb, már 8 óra előtt rohantak haza az emberek, legutóbb pedig kilenckor ürültek ki az utcák. A gyülekezés tiltását viszont mindig szabadabban értelmezték, élénken élnek még az emlékezetünkben az országos tesztelések kígyózó sorai. Senki se zavart haza senkit, inkább zavartak oda mindenkit!

Megígértük, hogy a szükségesnél egy perccel sem fog tovább tartani a veszélyhelyzet, és ezt az ígéretünket be is tartottuk, visszavontuk a rendelkezést.”

Hírdetés

– jelentette ki büszkén Eduard Heger miniszterelnök a pénteki kormányülést követő sajtótájékoztatón. Úgy mondta ezt Matovič Hegere, vagy Heger Matoviča, amit hajdanán Švejk Hašekja, vagy Hašek Švejkje pártjának választási kampányában, amikor ígéretet tett arra, hogy választási győzelmük esetén tiltakozni fognak a mexikói földrengés ellen, és mindenkinek adnak egy zsebakváriumot. Hašek pártjának a neve A Törvény Keretei Között Működő Mérsékelt Haladás Pártja volt, Matovičékét pedig Egyszerű Emberek és Független Személyiségek Pártjának nevezik…

Veronika Remišová miniszterelnök-helyettes, beruházásokért felelős miniszter (Za ľudí) pedig a rendelkezés visszavonását közös győzelemként, a felelősségvállalás és az intézkedések betartásának jutalmaként értelmezte.

Jól beruháztunk vele…De azért valamire mégis csak jó volt ez a fránya járvány! Legalább arra, hogy most van mivel kérkednie a szlovák kormánynak. Miközben a járvány hullámhegyei és -völgyei minden európai országot közel egyformán érintenek. De különben mi adna okot a győzelemi mámornak? Szlovákia gazdasági, kereskedelmi és külpolitikai sikerei? Netán a más államok számára példaértékű kisebbségi- nemzetiségi jogbiztonsága?

Amennyiben szombaton megszűnt a veszélyhelyzet, vissza kellene állítani minden területen, minden tekintetben az emberek szabad mozgásának lehetőségét.

Így a határokon is! A magyar-szlovák határszakaszon is, amelyről Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azt mondta, hogy nem Magyarországon múlik a megállapodás az oltási igazolványok kölcsönös elfogadásáról Szlovákiával.

Éreznünk kellene tehát a tavasszal együtt a szabadság illatát is? Megenyhült a lég, vidul az (ország)határ? Elmúlt a veszélyhelyzet! Már csak rendkívüli helyzet van! Vajon meddig?


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »