Új igazgatók a Csallóközi és a Galántai Népművelési Központok élén

Új igazgatók a Csallóközi és a Galántai Népművelési Központok élén

A Nagyszombat megyei önkormányzat két jelentős népművelési intézmény új igazgatóinak kinevezéséről döntött: Galántán Bukovszky László, míg Dunaszerdahelyen Varga Viktor veszi át a vezetést.

Berényi József, Nagyszombat megye alelnöke a szerdai sajtótájékoztatón elmondta, a törvény értelmében kiírt versenyen Galántán két pályázó, míg Dunaszerdahelyen hat pályázó volt, így az ilyen jellegű versenyhelyzet a minőség javulásához vezet. A bírálóbizottság összetétele nagyon sokrétű volt, a hivatal szakértőin túl képviselők, polgármesterek és a szakma képviselői is részt vettek a meghallgatásokon.

A kiválasztás során javarészt a tapasztalat volt az igazán meghatározó és az addigi intézményvezetési tapasztalat döntött mindkét személy esetében, a verseny transzparens módon zajlott, amelyet online is lehetett követni.  Megköszönték Knapp Margit és Jana Svetlovska, a két korábbi igazgató munkáját, akik az 5 éves megbízatási időszak után nyugdíjba vonulnak.

A fenti két intézményen túl a törvény értelmében pályázatot hirdettek a múzeumok igazgatói posztjára is, ott azonban nem történt változás. Mindkét múzeumigazgató újra elnyerte a döntőbizottság bizalmát, mivel az elmúlt években jól ellátták ezt a tisztségüket és gyakorlatilag nem is volt ellenjelöltjük. Így Dunaszerdahelyen Nagy Iván, Galántán pedig Takács Mihály folytatja múzeumigazgatói tevékenységét.

Varga Viktor elmondta, hogy az elmúlt 28 évben többnyire Magyarországon dolgozott, de mindig részt vett az államközi koprodukciókban, és támogatta a csallóközi munkát.  „Azt szeretném, ha egy nyitott, minden új dologra, az éppen aktuális társadalmi helyzetre reagáló népművelődési központ jöhetne létre Dunaszerdahelyen.” Véleménye szerint számos új olyan társadalmi probléma vár megoldásra.

A galántai intézet újonnan megválasztott igazgatója, Bukovszky László kifejtette, a kitaposott ösvény járható, de a tevékenység, amit az előző igazgató 20 évig végzett, hiányos és a járás lakosai kulturális, társadalmi igényeinek javítását javasolja. Kitért a Fico-kormány idején, 2015-ben jóváhagyott törvényre, ami szabályozza a közművelődési intézetek tevékenységét és magát a közművelődést.: „Az egyik legfontosabb feladatomnak azt tartom, hogy a közművelődési intézet koordinátori szerepet töltsön be a járás önkormányzataival, a megyei önkormányzat által fenntartott kulturális és egyéb intézményekkel, ugyanakkor a harmadik szektorral is.”

Hírdetés

Bukovszky új alapokra szeretné helyezni a járásban működő Matica slovenskával és a Csemadokkal való együttműködést és bevonna olyan újdonságokat is a kultúra és a közművelődés területébe, amelyek a XXI. században maguktól értetődőek, mint az idegenforgalom és a gasztronómia. A törvényből eredően elsősorban az emberi jogok és egymás elismerése, a tolerancia jegyében szeretné a tevékenységét folytatni: „Létre szeretnék hozni egy járási koordinációs bizottságot, amely egyfajta tanácsadó szerve lenne az igazgatónak, bevonva az önkormányzatokat, a társadalmi szervezeteket, és nem utolsósorban a megyei önkormányzatot is.

Berényi hozzáfűzte, a népművelődési intézeteknek sajátságos feladata, hogy felkarolják azokat az értékeket hordozó, kulturális szegletben tevékenykedőket, akik a piacon nem tudnak megélni.

Kiemelte, hogy Dunaszerdahelyen és Galántán valamikor nagyon komoly zsidó közösség élt, és az intézményeknek kötelességünk ezt a hagyományt is ápolni.

A dunaszerdahelyi intézet előnye, hogy van önálló épülete, míg a galántai a Matica slovenská székházában dolgozik. Örömét fejezte ki, hogy Galántán az elkövetkező két évben a megye létrehoz egy teljesen új könyvtárépületet az Esterházy-kastély parkjában, ahová a Népművelési Intézet átköltözne.

A sajtótájékoztató ITT tekinthető meg. 

(Németh Tímea/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »