Új feltételeket szabtak a jelenléti oktatásnak (FRISSÍTETT)

Új feltételeket szabtak a jelenléti oktatásnak (FRISSÍTETT)

Hétfőn az ország összes iskolája és óvodája jelenléti oktatással folytatja a második félévet, és érvénybe lét az a kritérium, mely a Covid-19 betegek számára fenntartott kórházi ágyak kihasználtságától teszi függővé a tanítási formát – jelentette be Sorin Cîmpeanu tanügyminiszter azon a pénteki sajtótájékoztatón, amelyen az egészségügyi miniszterrel közösen ismertették az új iskolai működési rendet.

Az új szabályok értelmében egy iskolai osztály vagy óvodai csoport akkor tér át az online oktatásra, ha egy héten belül három koronavírus fertőzés igazolódik be a gyermekeknél. A fizikai jelenlét felfüggesztése a harmadik esetet követő naptól kezdve 10 napig tart.

Az iskola vagy óvoda akkor tér át teljes mértékben az online oktatásra, ha az osztályok/csoportok legalább felében felfüggesztették a jelenléti aktivitást.

Hírdetés

Egy megyében az iskolák és óvodák akkor térnek át online-ra, amikor a Covid-betegek kórházi ágyainak kihasználtsága eléri a 75 százalékot, és akkor térnek vissza a jelenléti oktatáshoz, amikor a megyében a koronavírusos betegek kezelésére szánt kórházi ágyak kihasználtsága 70 százalék alá csökken.

Alexandru Rafila egészségügyi miniszter szerint jelenleg az országos átlag 16 százalék, ezért hétfőn valamennyi tanintézetben jelenléti oktatás zajlik majd. A legmagasabb arány Suceaván van (34 százalék), ezt követi Kolozsvár (28 százalékkal). A referencianap mindig csütörtök lesz, és a fizikai aktivitás felfüggesztéséről vagy az arra való visszatérésről szóló döntés egy teljes hétre szól – hangsúlyozták.

Sorin Cîmpeanu elmondta, hogy az egészségügyi minisztérium és a tanügyi tárca közös rendelete a járványkörülmények közötti oktatás új szabályairól már péntek délután megjelenik a Hivatalos Közlönyben. Elmagyarázta: azért nem a települések fertőzöttségi arányától és az iskolai személyzet átoltottságától teszik függővé a jelenléti oktatást, mert a koronavírus omikron variánsával szemben a vakcinák kevésbé hatékonyak.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »