5 lépés, hogy az otthoni medence valóban biztonságos legyen

5 lépés, hogy az otthoni medence valóban biztonságos legyen

5 lépés, hogy az otthoni medence valóban biztonságos legyen Kürthy Judit2024. 06. 28., p – 11:51 Szlovákia |

A medencékben könnyen elszaporodhatnak a baktériumok, pár lépéssel azonban biztonságosabbá teheti a fürdést. 

A medence tisztítása és karbantartása nem éppen a legszórakoztatóbb tevékenység, de ha ésszerűen jár el, nem lesz nehéz dolga. Az ideális egy ötlépcsős ellenőrzési és karbantartási rendszer bevezetése:

1. A durva szennyeződések ellen

Szüksége lesz egy sűrű szövésű, finom hálóra egy hosszú teleszkópos rúddal, egy seprűre és egy medencetisztítóra, hogy megfelelően el tudja távolítani a bele került durva szennyeződéseket.

Az időjárástól függően, valamint attól függően, hogy mennyire van közel a kertben a zöld növényzet, szedje fel a vízfelületről a benne úszó leveleket és rovarokat. Ha ezt rendszeresen, ideális esetben minden nap megteszi, a karbantartás nem vesz igénybe többet 2-3 percnél.

Ha hálóval tisztít, lassú mozdulatokkal, fokozatosan húzza vele át a vízfelület minél nagyobb területét, mivel előfordulhat, hogy egyes törmelékek nem látszanak jól a vízen. Ez egyébként is egy nyugtató tevékenység, amely ideális mozgás a váll- és hátizmoknak.

Ne felejtse el megtisztítani a medence alját és falait sem. Ha a falak csúszósak és olyan, mintha olajos lenne, akkor már megkezdődött az algaképződés a felületen. Ilyenkor azonnal be kell avatkoznia, nemcsak mechanikus tisztítással, hanem hatékonyabb kémiai eszközökkel is.

Hírdetés

2. pH-érték fontossága

A pH-érték a víz savasságát mutatja. Ez 1 és 17 között mozog. 7 alatti számok savas vizet, 7 feletti értékek lúgos vizet jeleznek. Ideális esetben a medencevíz pH-értéke 7,1 és 7,5 pH között van. A pH-értéket hetente legalább kétszer ellenőrizni kell, mivel nemcsak a víz minőségét befolyásolja, hanem a medence folyamatos tisztítására használt egyéb termékek hatékonyságát is. A medencevíz pH-értékének szabályozására az egyik legegyszerűbb módszer egy speciális por (pl. Savo Ph+ vagy Savo pH-) használata. A por közvetlenül a medencébe önthető, de a gyorsabb hatás érdekében jobb, ha a port egy vödör vízben feloldjuk, a medencébe öntjük, és bekapcsoljuk a szűrőrendszert.

3. Klórozás

A rendszeres klórozás és a medence stabil klórszintjének fenntartása megakadályozza a baktériumok, algák és mikrobák elszaporodását. Ha a víz pH-ja ellenőrzéskor rendben lmegfelelő, elég a klórtabletta.

Ha por vagy vizes oldatokat használ, tartsa bekapcsolva a szűrőrendszert, és ami a legfontosabb, ne ússzon a medencében a karbantartás ideje alatt.

4. Klórsokk

A víz ellenőrzését különösen a heves esőzések után kell elvégezni, amelyek jelentősen megváltoztathatják a medencevíz ásványi anyagainak értékét. Ha beavatkozásra van szükség, ideális a kora reggeli, vagy kora esti órákban úgynevezett sokkolószer (pl. Savo Chlorine Shock) használata. A napfény destabilizálja a klórt, így napközben a tisztító hatás nem biztos, hogy olyan hatékony.

5. Algairtás

A medencében túlburjánzó alga nemcsak bosszantó, hanem meglehetősen veszélyes is, amit nem könnyű eltávolítani. Különösen, ha nem akar utána erős vegyszerszagú vízben úszni. Ráadásul a túlburjánzott algák olyan kellemetlen egészségügyi problémákat okozhatnak, amelyeket talán nem is azonnal a medencében való úszással hoz összefüggésbe, például a bőr- és emésztőrendszeri panaszok vagy a húgyuti fertőzések.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »