Vitorlát bontottak a piarista diákok Balatonberényben

Vitorlát bontottak a piarista diákok Balatonberényben

Szezonnyitó vitorlabontóval indultak meg a vitorlástáborok a Piarista Vitorlázó Egyesület szervezésében Balatonberényben június 25-én.

A vitorlázás nagyon különleges dolog – mondta Zsódi Viktor tartományfőnök az első turnus résztvevőinek.

A performatív tanulás, amelyet a rendtartomány nagyon fontosnak tart, az itt igazán megvalósulhat, hiszen itt közösségben kell lenni. „Nem lehet – még egy egyszemélyes hajóban sem – teljesen egyedül lenni, mert szükségünk van a társaink támogatására és a természet ismeretére.

Az, ami talán a tanteremben egy távoli valóság, az itt, a Balatonon, a hajóban, a szélben vagy a szélcsendben tapintható valósággá válik. Reméljük, ez nektek is sokat jelent, hiszen közösségbe von be benneteket és a tanulásnak egy új formáját adja számotokra” – mondta a fiataloknak a piarista tartományfőnök.

A táborozókat Druskóczi Tünde, Balatonberény polgármestere is köszöntötte, örömének adva hangot, hogy ismét Balatonberény ad otthont a vitorlástábornak. Reményét fejezte ki, hogy az itt szerzett élményeket, tapasztalatokat egész életükben szép emlékként őrzik majd.

A táborozókat az előző napi nagy szél, a reggeli eső és az ünnepség utáni szélcsend sem térítette el attól, hogy nekilássanak a vitorlások felszereléséhez és a vízre szállás előkészítésének.

Az első turnusban Budapest, Vác, Nagykanizsa, Szeged, Mosonmagyaróvár piarista iskolából 25 diák kezdte meg elsajátítani – vagy továbbfejleszteni – vitorlástudását.

A nyári szünetben összesen 160 diák vesz majd részt a táborban Budapest, Vác, Nagykanizsa, Kecskemét, Szeged, Mosonmagyaróvár iskoláiból.

Hírdetés

A táborokat a nyár folyamán négy oktató vezeti, akiknek húsz egyetemista önkéntes segít.

Az egyhetes táborban a diákok megismerkednek a szükséges elméleti alapokkal – szélirányok, jellemző balatoni viszonyok, hajótípusok ismerete, szakszavak –, illetve a Balaton élővilágáról és Balatonberény térségéről is tanulnak.

A gyakorlati órákon a hajó fel- és leszerelése, hajós csomók tanulása, az alapvető manőverek, körpályagyakorlatok, túravitorlázás a Zala-torkolathoz, karbantartási gyakorlatok és elsősegély-ismeretek lesznek fókuszban.

Esténként közös programokon vesznek részt a fiatalok, melyek között a sportolás mellett – röplabda, tollas, darts, foci – kvízest, filmnézés, közös imádságok és a Kalazancius Mozgalom estéje szerepel.

A Keszthelyi Vízirendészet segítségével megismerkednek a vízen való biztonság szabályaival.

Minden turnus ellátogat a település „múltházába”, ahol testközelből ismerkedhetnek meg a nyugat-balatoni paraszti házépítési, gazdálkodási módokkal a 18. század elejétől kezdve, illetve tősgyökeres berényiek beszámolóin, emlékein, valamint meghatározó tárgyakon keresztül megismerhetik a balatoni turizmus kialakulását.

Forrás: Piarista Rend Magyar Tartománya

Fotó: Csapó Viktória/ Piarista Rend Magyar Tartománya

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »