Ügyészi vizsgálat Ursula von der Leyen ellen

Ügyészi vizsgálat Ursula von der Leyen ellen

A nyomozás már több hónapja folyik. Az ügyészek „állami funkciókba való beavatkozás, SMS-üzenetek törlése, korrupció és összeférhetetlenség” tényállását vizsgálják.

Von der Leyen és Burla – valeursactuelles.com

Az uniós ügyészség vizsgálatot indított Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) vezetője ellen a Pfizer cégtől vásárolt koronavírus elleni vakcinák ügyében – írta Politico információi alapján az eadaily.com.

 

EADaily. Все новости

eadaily.com

Mint kiderült, a nyomozás már több hónapja folyik. Az ügyészek a von der Leyen és Albert Burla, a gyógyszergyár vezérigazgatója közötti tárgyalások iránt érdeklődnek a Pfizer-vakcinák megvásárlásáról. Az ügyészek „állami funkciókba való beavatkozás, SMS-üzenetek törlése, korrupció és összeférhetetlenség” tényállását vizsgálják.

Hírdetés

Pfizer Logo History: A Beacon Of Hope In Healthcare

fabrik brands

Azonban hivatalos vádemelés Ursula von der Leyen még nem emeltek.

A kiadvány két forrása szerint Magyarország is csatlakozott az ügyhöz, és feljelentést tett von der Leyennek az oltóanyagokkal kapcsolatos tárgyalásokban játszott szerepével kapcsolatban. A lap emlékeztetett arra, hogy Lengyelország 2023-ban hasonló panaszt nyújtott be, de azt Donald Tusk miniszterelnök kormányának hatalomra kerülése után visszavonta.

POLITICO (@politico) on Threads

threads

Mint ismeretes, 2021 eleje óta az Európai Bizottság az EU nevében hat nyugati gyártóval kötött egy sor szerződést több mint hárommilliárd adag koronavírus elleni vakcina 2024-ig történő szállítására. Az első szerződést a Pfizerrel írták alá. Sőt, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság vezetője még azelőtt megállapodott a cég vezetésével, hogy a vakcina klinikai vizsgálatai befejeződtek volna. A nyilvános megkeresések ellenére az Európai Bizottság nem volt hajlandó nyilvánosságra hozni a levelezést, arra hivatkozva, hogy az „véletlenül elveszett”.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »