Turán szakmai nap Gömörpéterfalán

Turán szakmai nap Gömörpéterfalán

November utolsó hétvégéjén a Felvidéki Dalia Iskola adott otthont, az első alkalommal megrendezésre kerülő Turán Szakmai Napnak. Az esemény célja, hogy a Magyar-Turán Szövetség égisze alatt működő hagyományőrző csapatok és szervezetek tagjai szorosabb együttműködést alakítsanak ki, valamint megosszák egymással az egyesületi működéssel, pályázati lehetőségekkel és edzésprogramjaikkal kapcsolatos tapasztalataikat.

A Kárpát-medence szinte minden tájáról érkeztek résztvevők és szervezeti vezetők: Erdélyből a Székelyföldi-Turán, az Anyaországból a Pest vármegyei, Tolnai és Csongrád vármegyei Turán szervezetek képviselői, míg Felvidékről a Felvidéki Turán és a Dalia Iskola, akiknek a részvétel mellett a szervezési munkálatok is köszönhetők.

A Magyar–Turán Szövetség célja kulturálisan újra egyesíteni a Kárpát-medencei magyarságot, a rokon, turáni nemzeteket, feltárni és tovább örökíteni közös történelmünket és hagyományainkat az elkövetkező nemzedékek számára. Kiemelt cél egy egységes nemzettudat létrehozása, megerősítése, továbbá a nemzetet összetartó kapcsok erősítése. A Szövetség céljaiban egyesíti a tudomány és a hagyományőrzés művelőit, továbbá felismerve a tudományos és hagyományőrző szervezetek összefogásának szükségességét, támogatja a magyar nemzeti hagyományok és a magyar kultúra kutatóinak munkáját – mondta el köszöntőjében Bíró András Zsolt a Magyar- Turán Alapítvány elnöke.

Az esemény tematikáját tekintve, a közösség működését segítő eszmecserék és előadások mellett, a szablyavívás történelmi aspektusaira épült. A Turán szakmai napon Kopecsni Gábor az esemény házigazdája betekintést nyújtott a Felföldi Dalia Iskola vívórendszerének alapjaiba, valamint az általa tartott edzésen nagy hangsúlyt fektetett a reflex és koordinációs készségek fejlesztésére. Emellett Fehér József, a Magyar Köböre és Hagyományőrző Sportok Szövetségének munkatársa a XVI-XVII. századi vívó stílus formáit és a technikák hatékony kivitelezését segítő erősítő gyakorlatokba nyújtott betekintést. Nagy László (Bagoly) a nomád és vértes szablyavívás technikáiról tartott foglalkozást.

Az egyéni vívástechnikák és gyakorlatok mellett, a csoportos küzdelmek és az alaki mozgások gyakorlására is nagy hangsúlyt fektettek a hagyományőrzőket képző oktatók. Az egész napot betöltő technikai edzésprogramot végül a Felföldi Dalia Iskola nagytermében, Fábián Zoltán által tartott zenei program, valamint Bíró András Zsolt, antropológus és a Magyar-Turán Alapítvány elnöke által, „A Turanizmus története” című előadása koronázta meg.

Az előadáson átfogó képet kaphattak a hallgatók a turanizmus múltjáról és jelenéről.  Bíró András részletesen kitért a turanizmus történelemi és társadalomtörténeti hatásaira, a turáni rokonság történeti hátterére. Hiszen a turanizmus eszmeáramlata hazánkban született meg az első világháború előtt. Majd a 19. század végétől kialakuló turáni rokontudat vigaszt és reményt adott a trianoni béke gyalázatától elkeseredett népünknek büszkeséggel eltöltve a magyarok szívét. Miután a “Nyugat” elárulta, és szétdarabolta országunkat, a magyarok még erőteljesebben – a valódi rokonaink – a turáni népek felé fordultak. Bíró elmondta: „Mára ez az eszmeiség segítséget nyújt országunk geopolitikai és stratégiai együttműködéseihez, például a „keleti nyitás” politikájához. Melynek már számtalan előnyét tapasztalhatta országunk.”

Hírdetés

 A rendezvény sikerességére és a nagyszámú érdeklődőre való tekintettel a szervezők elmondták, hogy állandó éves programmá kívánják emelni a Turán Szakmai Nap eseményét, amelyet vándor rendezvényként évente két alkalommal, tavasszal és ősszel kerül majd megszervezésre. Terveik szerint a legközelebbi, tavaszi eseménynek a Tolnai-Turán Hagyományőrző Sportegyesület adna majd otthont.

 

 

kurultaj.hu

Képek: Chovan Lilla, Fehér József, Felföldi Dalia Iskola


Forrás:kurultaj.hu
Tovább a cikkre »