Tünetek, amelyek magnéziumhiányról árulkodnak

Tünetek, amelyek magnéziumhiányról árulkodnak

Kimerült, levert, ingerlékeny? Gyakran fáj a feje? Izomgörcsöket tapasztal? Előfordulhat, hogy panaszaiért magnéziumhiány felel, amelyet érdemes mielőbb orvosolni, hosszabb távon ugyanis komolyabb pszichés problémákhoz, valamint szívpanaszok és egyéb súlyos betegségek kialakulásához is hozzájárulhat.

Az enyhe magnéziumhiány meglepően gyakori zavar: egyes becslések szerint minden második embert érint. Sokaknál észrevétlen marad, a korai jelekre azonban érdemes figyelmet fordítani, mert ha huzamosan elhanyagoljuk a megfelelő magnéziumpótlást, a hiányállapot súlyosabb stádiumaiban veszélyes szövődményeket okoz, és krónikus betegségek kialakulásához is hozzájárulhat – írja a Házipatika.com.

A korai tünetek jól ismertek, de mivel legtöbbjük számos egyéb betegség jele is lehet, sok esetben nehéz felismerni, így gyakran a diagnózis is sokáig várat magára – egyes szakszövegek egyenesen „láthatatlan hiánybetegségként” emlegetik. Milyen panaszok esetén gyanakodhatunk magnéziumhiányra is?

Hírdetés

A magnézium fontos szerepet játszik az izomműködésben; ha a szintje lecsökken a szervezetben, az az izmok összehúzódásának és elernyedésének zavarait okozhatja. Mindez a vázizmok túlfeszülésében, akaratlan rángásában (tic) és izomgörcsökben nyilvánul meg. Az izomműködés zavarai jelentik a magnéziumhiánnyal összefüggő egyik leggyakoribb panaszt.

A magnézium hasonlóan lényeges tényező a szervezet energiaellátásának biztosításában: fontos közreműködője az anyagcsere-folyamatoknak. Következésképpen, ha bágyadtságot, általános gyengeséget, fáradékonyságot, enyhe, indokolatlan rosszullétet tapasztalunk, felmerül, hogy alacsony magnéziumszint húzódik a háttérben.

A kutatások szerint a súlyosabb magnéziumhiány kedvezőtlenül hat alapvető kognitív folyamatainkra. Zavart szenvedhet az emlékezet működése, a tanulási képességek, a figyelem. Előfordul, hogy fokozott érzékenységgel, ingerlékenységgel jár, valamint hozzájárulhat szorongásos, depressziós tünetek kialakulásához is. A megfelelő magnéziumszint segít a stresszel való megküzdésben, továbbá csökkenti a migrén és a premenstruációs tünetegyüttes számlájára írt, kínzó panaszok kialakulásának valószínűségét.

A magnézium nemcsak a mozgató izmokra, hanem a szívizomzatra és az erek és a belső szervek falát képező simaizmokra is hatással van. Ez azt jelenti, hogy a szervezet elhúzódóan alacsony magnéziumszintjének következtében a szív és a szív-érrendszer egészséges működése is akadályozottá válhat, romolhat a szív vérellátása, súlyos esetben szívritmuszavarok, koszorúérgörcs jelentkezhet.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »