Tulajdonost váltott a Szentháromság tér egyik épülete

Tulajdonost váltott a Szentháromság tér egyik épülete

A Magyar Nemzeti Bank ingatlankezelő cége, az MNB-Ingatlan Kft. tulajdonába került az egykori Burg Hotel épülete a jegybank egyik alapítványától, a Pallas Athéné Domus Meriti Alapítványtól (PADME).

Az új tulajdonos megkezdte az épület rekonstrukcióját, amelyből konferenciaközpontot alakítanak ki – közölte a jegybank a honlapján.

A Várnegyedben, az I. kerületi Szentháromság téren található, évek óta üresen álló ingatlan az elmúlt négy évtizedeben javarészt szállóként funkcionált, az új tulajdonos célja, hogy az épület csaknem nyolcvan év után visszakapja a háborúban elpusztult képét – írták.

Az 1975-ben épített modernista épület 2019-ig hotelként működött. A jegybanki alapítvány 2020 végén vásárolta meg az államtól az 1500 négyzetméteres ingatlan tulajdonjogát.

Hírdetés

Az MNB ingatlankezelője az elmúlt években rendszeresen újít fel és ad új funkciót történelmi szempontból kiemelt jelentőségű, ám elhanyagolt épületeknek a kulturális értékteremtés és értékmentés, építészeti kincseink megőrzése, illetve visszaállítása céljából – olvasható a jegybank közleményében.

A Mátyás templommal szemben álló épület a második világháború bombázása során teljesen megsemmisült. A Szentháromság utca 7-8. szám alatti ingatlan a 80-as évek stílusjegyeinek megfelelően épült újjá.

A mostani ingatlanfejlesztés eredményeként létrejövő épületegyüttes alkalmas lesz oktatási programok, workshopok és nemzetközi konferenciák lebonyolítására – közölte az MNB.

(A nyitóképen: Bontják az egykori Diplomata-házat, a későbbi Burg Hotel épületét a Szentháromság téren, a budai Várban 2022. január 28-án. A Burg Hotel telkén a középkor óta több épület is állt, legutóbb 1979 és 1981 között a Jánossy György és Laczkovics László tervezte Diplomata-ház, amelyből a szálloda lett. Balra a budai régi Városháza sarkán lévő Pallasz Athéné szobra, eredetileg Carlo Adami olasz szobrász alkotása 1785-ből.)


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »