Tudás, szakszerűség, kreativitás – Kihirdették a Pázmány Bölcs-Ész Tanulmányi Verseny eredményét

Tudás, szakszerűség, kreativitás – Kihirdették a Pázmány Bölcs-Ész Tanulmányi Verseny eredményét

Idén is negyven nagyszerű középiskolás mérte össze a tudását a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara által meghirdetett országos középiskolai tanulmányi verseny döntőjében január 26-án. A diákok négy szekcióban (irodalom, történelem, régészet, spanyol nyelv) mutathatták be szaktárgyi tudásukat, előadói képességüket és kreativitásukat.

A versenyre jelentkező 11­–12. évfolyamos tanulók közül az október és december között lezajlott két írásbeli forduló után az egyetemi oktatókból álló szakmai zsűri tantárgyanként a legjobb tíz versenyzőt juttatta a döntőbe, melynek megnyitóján Kőszeghy Miklós tudományos dékánhelyettes köszöntötte a résztvevőket.

A verseny során a diákok változatos feladatokat megoldva adhattak számot felkészültségükről. A régészet iránt érdeklődő fiatalok választhattak a kedvenc régészük, vagy egy számukra érdekes régészeti lelőhely prezentáció formájában történő bemutatása között. A spanyol szekció döntősei előzőleg megírt esszéjüket ismertették, míg a történészek a második fordulóban megadott témájukat dolgozták ki és mutatták be. Az irodalmárok feladata többek között az volt, hogy bemutassák, hogyan hoznák közelebb a kortárs magyar líra alkotásait a diákokhoz (különböző projektfeladatokkal, tanórán vagy tanórán túli tevékenységekkel stb.).

A verseny során kiemelten fontos volt, hogy a résztvevők hogyan képesek tudományos igényességgel kreatívan újragondolni, rendszerezni és élményszerűen, másokat is inspirálva közvetíteni az iskolában megszerzett tudásukat, ismereteiket.

A döntős versenyzők és felkészítő tanáraik az elmúlt évekhez hasonlóan most is egy rendkívül színvonalas és szakmailag tartalmas verseny részesei lehettek.

A döntőbe jutó versenyzők a Pázmány BTK-ra való jelentkezéskor a 100 megszerezhető intézményi pontból az alábbiak szerint részesülnek:

Hírdetés

1–5. helyezett: 50 pont
6–10. helyezett: 25 pont

A kapott pluszpontok mindhárom képzési területre beszámíthatóak.

Az első három helyezett pénzjutalomban is részesült: az elsőt 150 ezer forinttal, a másodikat 100 ezer forinttal, a harmadik helyezettet pedig 75 ezer forinttal jutalmazták.

A Pázmány BTK – a verseny szervezőivel együtt – fontos feladatának érzi, hogy az ország minden tájáról érkező, kiváló képességű diákok bepillantást nyerhessenek a bölcsészet-és társadalomtudományok területére.

A Pázmány Bölcs-Ész Tanulmányi verseny a Nemzeti Tehetség Program részeként a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával valósult meg.

Forrás és fotó: PPKE BTK

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »