Trump a merénylet után: Már halottnak kellene lennem, Isteni segítségével éltem túl (Interjú)

Trump a merénylet után: Már halottnak kellene lennem, Isteni segítségével éltem túl (Interjú)

Nyitókép: SITA

Donald Trump korábbi republikánus elnök a New York Postnak adott vasárnapi interjújában azt mondta, már halottnak kellene lennie, és talán a szerencse vagy Isten segítsége révén élhette túl az ellene elkövetett szombati  merényletet. A korábbi amerikai elnök szerint a merénylet után Trump átszúrt jobb fülét kezelő orvos azt mondta, még soha nem látott ehhez hasonlót, és „csodáról” beszélt. Trump az újság szerint úgy fogalmazott, hogy „nagyon kedves” Joe Biden elnöktől, hogy felhívta őt a merénylet után. Az exelnök az interjúban további részletek nélkül jelezte, hogy az eset után tisztességesebb szellemben folytatják majd a kampányt. Az újságíróknak megtiltották, hogy interjú során fényképeket készítsenek Trumpról.

Trump fülsérüléssel megúszta a szombati támadást az egyik pennsylvaniai kampánygyűlésen. Egy résztvevő meghalt, két másik pedig megsérült. A fegyveres merénylőt a titkosszolgálat ügynökei agyonlőtték.

– mondta Trump.

„Szerencsére vagy hála Istennek, sokan azt mondják: hála Istennek, még mindig itt vagyok”

– tette hozzá. Elmondta, milyen gyorsan avatkoztak közbe a titkosszolgálat ügynökei, miután a lövöldözés elkezdődött. Trump feltűrte az ingujját, hogy az újságíróknak egy nagy zúzódást mutasson a jobb alkarján. A cipőjével kapcsolatos rejtélyt is tisztázta. Az esetről készült videón ugyanis hallható, ahogy a biztonsági őrök próbálják őt biztonságba helyezni a színpadról, mire Trump azt válaszolja: „Várjon, fel akarom venni a cipőmet”. – Az ügynökök akkorát löktek rajtam, hogy a szűk cipőm leesett – mondta mosolyogva.

Trump jobb füle az interjú alatt lazán be volt tekerve egy kötésbe. Csapata ragaszkodott ahhoz, hogy az újságírók ne készítsenek képeket az exelnökről.

„A kórház orvosa azt mondta, hogy még soha nem látott ilyet, csodának nevezte”

Hírdetés

– mondta Trump. Az exelnök az interjúban megjegyezte: már halott lenne, ha a lövés előtt nem fordítja kissé jobbra a fejét, hogy elolvasson egy dokumentumot az illegális bevándorlókról. Ha nem tette volna meg, a lövés, amely letépte a füle hegyét, végzetes lett volna.

Trump kommentálta azokat a fotókat is, amelyeken véres arccal felemeli az öklét.

„Sokan azt mondják, hogy ez a legikonikusabb fotó, amit valaha láttak”

– mondta.

„Igazatuk van, és nem haltam meg. Általában meg kell halni ahhoz, hogy ikonikus fotód legyen”

– tette hozzá. Szavai szerint az exelnök a merénylet után folytatni akarta beszédét, de a titkosszolgálat ragaszkodott ahhoz, hogy kórházba vigyék.

A körülbelül félórás interjút, amelyen a Washington Examiner riportere is részt vett, Trump magánrepülőgépén adta Milwaukee felé, ahol a Republikánus Párt kongresszusát tartják, és ahol Trump várhatóan megszerzi az elnökjelöltséget a novemberi választásra. A repülés során levetítették a merényletet a televízió képernyőjén. Trump azt mondta, hogy először látja azt, és a New York Post szerint többször is megrázta a fejét, „mintha rájött volna, milyen közel járt a halálhoz”.

A New York Post szerint Trump dicsérte Biden elnököt is, amiért felhívta őt.  A hívást „finomnak” és „nagyon kedvesnek” minősítette. Az újság szerint Trump jelezte, hogy mostantól udvariasabb lehet is kampány kettejük között. Az exelnök ugyanakkor úgy véli, hogy megnyeri a választást.

Jill Biden, first lady vasárnap telefonon is felvette a kapcsolatot Trump feleségével, Melaniával – jelentette a CNN a Fehér Ház képviselőjére hivatkozva. Melania Trump korábbi first lady vasárnap saját nyilatkozatot adott ki, amelyben vadállatnak nevezte az elkövetőt, és összefogásra buzdította az amerikaiakat.

„Mindannyian olyan világot szeretnénk, ahol a tisztelet, a család és a szeretet az első. Újjáépíthetjük ezt a világot”

– mondta.

ČTK


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »