Rasszista év ez a 2024: az Ausländer raus! után itt egy újabb migránsellenes német sláger

Rasszista év ez a 2024: az Ausländer raus! után itt egy újabb migránsellenes német sláger

Bekerült Németország Top 50-jébe az a teljesen mesterséges intelligencia által elkészített dal, amely a bevándorlókról szól. A szám dalszövegét ember által betáplált kulcsszavakból írta meg a mesterséges intelligencia, majd ezután felénekelte és megzenésítette azt, még lemezborítót is tervezett hozzá.

A dal a 48. helyre került Németországban, egy hónappal megjelenése után már 3,5 millióan töltötték le a Spotify-on, és a 3. helyre került a platform felkapott zenéket gyűjtő listáján.

A Talahon című számot feltöltő Butterbrót sok kritika érte a szám megjelenése után: többek között azért, mert a dal, bár paródiának van nevezve, valójában "diszkriminatív és rasszista sorokkal van tele". Arról szól, hogy egy lány megismeri az úgynevezett helyi rosszfiút, akiről kiderül például az, hogy

  • shisha bárba viszi első randira a lányokat, és aranyos, amikor mindenkibe beleköt,
  • megveszi az egész világot, és még csak állami támogatás sem kell neki hozzá,
  • "a zsebében a kés biztos, hogy nemcsak szendvicsekhez van",
  • Hírdetés

  • a "brók" között ő a legmenőbb. Még ha emellé idegbeteg és parfümtől bűzlő is.
  • A talahon szó az arab "taeal huna" kifejezésre utal ("gyere ide"), ennek az átalakított formáját Németországban gyakran használják pejoratív értelemben a bevándorló hátterű fiatal férfiakra.

    Butterbro szerint ezzel azonban nincs baj, mert van "elég kreatív szabadság a dalban ahhoz, hogy kreatív projektnek lehessen értelmezni". Ő egyébként is olyan dalt akart csak készíteni, ami "megkülönböztetés nélkül gúnyolja ki a macsó viselkedést", de neki amúgy is mindegy, mert a legfőbb motivációja az volt, hogy virális legyen a dal. Ez sikerült is neki.

    A dal után több német zenekritikus és író jelezte, hogy a dal többszörösen problematikus, és "elég vékony jégen táncol a rasszizmus és a paródia között". Felicia Aghaye, a Diffus zenei újságírója például azt írta, hogy Butterbro láthatóan nem érti, hogy a talahon szó a mindennapokban mit jelent: például használják azt szélsőjobboldali csoportok, hogy "iszlamofóbiát és idegengyűlöletet szítsanak". A dal felkapottsága szerinte most segíti ezeket az eszméket belerakni a mainstreambe – aggódik a Guardian cikke nyomán a Telex is.


    Forrás:kuruc.info
    Tovább a cikkre »