Kuffa félbeszakította a színházi előadást, szerinte „perverz film” volt

Kuffa félbeszakította a színházi előadást, szerinte „perverz film” volt

Egy Késmárkhoz közeli faluban, Malá Frankován vendégszerepelt a Kassai Nemzeti Színház társulatának egy része. A színészek a Moje baby c. előadással léptek fel az PZ Magurka vadásznapi programjának részeként. A szervezők a helyi vadászszervezet és az önkormányzat volt. Az előadás nem nyerte el Štefan Kuffa (SNS-jelölt) környezetvédelmi államtitkár tetszését, aki félbeszakítva a művészeket és „elkezdte megszabni, hogy kinek való és kinek nem való az előadás”, állítja a Zamagurské noviny főszerkesztője Lukáš Marhefka.

Marhefka elsőként számolt be a történtekről. Eszerint Kuffa az előadás közben felállt és „önhatalmúlag félbeszakította a színésznő fellépését”, majd vitába keveredett a nézőkkel, akik szerették volna tovább nézni az előadást.

Kuffa ezzel szemben állítja, hogy nem előadásról volt szó, hanem „perverz filmről”.

mondta Kuffa.

Az államtitkár arról is beszámolt, hogy az előadás után konfrontálta a színészeket. Ők a közzétett videója szerint rátámadtak a kamerására, aki az incidenst felvette.

Milan Kalafut, a település polgármestere nem kívánt nyilatkozni az incidensről a TASR-nek, annyit mondott, „megoldották az ügyet”.

A színésznő becsületsértésről beszél

Ľuba Blaškovičová, a Kassai Nemzeti Színház munkatársa Kuffát „cenzornak” nevezte.

„Provokáció, támadások, fenyegetőzés, kiabálás, testőrök, rendőrök a sarkon”

írta le élményeit a színésznő azzal, hogy a színház minden bizonnyal hivatalos reakciót is közöl majd az esettel kapcsolatban.

„A színház alkalmazottja vagyok, aki a munkáját végezte. Uff, nehéz, de elfogadom és várom a szöveget”

A Kassai Nemzeti Színház sajnálatosnak tartja a történteket és kiáll a színészei és munkatársai mellett. A közösségi hálón közzétett reagálásában rámutatott, hogy a darab csak 18 éven felülieknek ajánlott, és a szervezők kérték, hogy ezt adják elő. A helyi szórólapokon viszont nem tüntették fel a korhatárt.

„Emiatt ma elnézést kértek a színháztól. Ugyanakkor az előállt helyzet senkit sem jogosított fel arra, hogy beavatkozzon az előadásba és elkezdje kihajtani a nézőket. Ha az államtitkárnak kételyei voltak a darabbal és a korhatárral kapcsolatban, akkor a szervezőket kellett volna figyelmeztetnie”

Hírdetés

szögezte le állásfoglalásában a színház. Azt is kiemelték, a szülőkön múlik, hogy megítéljék, hogy az előadást megtekinthetik-e a gyerekeik, a színház vagy a fesztiválszervezők ezzel kapcsolatos ajánlása csak tájékoztató jellegű. A kassai színház visszautasít mindennemű beavatkozást a művészi alkotómunka szabadságába vagy annak bemutatásába.

A színház a Zogrod fesztiválon vendégszerepelt. Elaine Murphy Little Gem című darabját 2016 óta játsszák Kassán „Moje baby” címmel. A mindössze három szereplős mű 2008-ban a legsikeresebb színházi darab volt Írországban. Három különböző generációhoz tartozó színésznő nyújt benne parádés alakítást – tette hozzá a kassai színház. Malá Frankovában a közönség kérésére végül más helyszínen, de végigjátszották a darabot a szereplők.

Belelendült az ellenzék

A hírre rögtön reagált az ellenzéki SaS, amely szerint azonnal le kellene váltani az államtitkárt.

„Ma be akarják tiltani a színházat, holnap a szólásszabadságot”

írták azzal, hogy a Kuffához hasonló embereknek nincs keresnivalójuk az államvezetésben.

„Ezért felszólítjuk Tomáš Tarabát, hogy vegye el ettől az embertől az államtitkári funkcióját”

18-as karika

A Moje baby Elaine Murphy ír szerző előadása, melyet a 2008-2009-es szezon legjobb színművének tartanak. Egy család nőtagjainak három generációját – unoka, anya, nagymama, és az ő egy évüket követi végig.

A hnők monológjaikban beszélnek mindenféle apróságról, ahogy nem épp szokványos, meglepő, alapvető és banális-egyszerű dolgokról is, amit egy év hozott.

A színház leírása szerint a történet arról szól, hogy milyen felelősség anyának lenni, hogyan „anulnak meg a nők élni a magányukkal” és milyen hasznosak lehetnek a szalsza-órák.

Több néző szerint az előadásban említik például a „viszketés odalent”, ahogy különféle szexuális segédeszközöket is.

A színház egyértelműen felhívja a figyelmet arra, hogy csak 18 éven felülieknek való az előadás.

Kuffa egyébként közösségi oldalán rengeteg negatív hozzászólást kapott azért, mert félbeszakította az előadást, láthatóan senki nem látott problémát abban, hogy szabadszájú, gyerekeknek a színház szerint sem való előadáson vettek részt – gyerekekkel.

standard.sk, körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »