Törvényt sértett a belügyminiszter?

Törvényt sértett a belügyminiszter?

A húsvéti ünnepek négy napot elvettek az államfőválasztás második fordulójának kampányából, így olyan nagy visszhangja annak eddig nem volt. Ráadásul két nap múlva kampánycsend, amikor tilos lesz mindennemű direkt kampány.

Ezért aztán vannak, akik az elmúlt napokban igyekeztek mindent megtenni, hogy behozzák a kimaradást.  Matúš Šutaj Eštok olyannyira belelendült, hogy belügyminiszter létére fizetett hirdetéssel kampányolt Korčok ellenében a közösségi oldalán. Ami akár törvénysértést is jelenthet. A minister egy videóban mondott kortesbeszédet Pellegrini mellett, úgy, hogy Korčoknak üzent. „Korčok úr, ön a háború embere. és remélem, hogy nem lesz államfő, abból az okból kifolyólag, a szlovák nemzet egy ilyen embert nem választ meg államfőnek és a fegyveres erők parancsnokának” – áll a bejegyzésben.

Törvénysértésről azért lehet szó, mert a vonatkozó törvény betűje értelmében az államfőválasztási kampány során csak maguk a jelöltek fizethetnek a kampányért, senki más

Hírdetés

– írja a tvnoviny.sk portál. A bejegyzés fölé pedig eredetileg az volt írva: Támogatott tartalom: Matúš Šutaj Eštok által fizetve. Márpedig a törvény kimondja, hogy ez alatt: „az egyéni jelöltek javára és ellen irányuló tevékenységet érti”. Régebben az ún. harmadik felek is bekapcsolódhattak a kampányba, de ezt a lehetőséget néhány éve a képviselők törölték a törvényből.

A politikai kampányszabályok betartásának felügyelete a belügyminisztérium hatáskörébe tartozik, amit éppen a tárca vezetője szegett meg. Azt egyelőre nem tudni, tett-e már valaki feljelentést az ügyben, de a miniszter azóta módosította a bejegyzését, és kivette belőle a támogatott tartalom… részt.

A Google Átláthatósági Központja szerint a Branislav Ondruš (Hlas-SD) munkaügyi államtitkárnak hasonló szellemű fizetett hirdetése van a YouTube-csatornáján.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »