Csehország: A sör már 60 korona még a kisebb városokban is, a kocsmák bezárnak

Csehország: A sör már 60 korona még a kisebb városokban is, a kocsmák bezárnak

A csehek körében régóta nő az elégedetlenség az áremelkedések miatt, ma már Csehországban a legmagasabb az infláció az EU-ban.

A hangulat idén tovább romlott, mert a kormány januártól 11 százalékkal, 10-ről 21 százalékra emelte a csapolt sörök áfáját. Egy sörbarát cseh polgár szerint – és ez egyébként nem egyéni vélemény – az a kormány, amely emeli a sör árát, bukni fog.

De a heves vita fő témája a sör.

Tomáš Maier, a prágai Műszaki Egyetem sörkutatója úgy véli, hogy az ital drágulása sok falusi kocsma számára végzetes lehet. Tíz évvel ezelőtt 20 ezer kocsma működött Csehországban, jelenleg csak feleannyi.  Akiknek még nem kellett bezárniuk, azok hangosan panaszkodnak a kormányra.

A kerületi székhelyeken egy korsó sör átlagosan 60 CZK-ba kerül. A kisvárosokban egy 12-es csapolt sör átlagára 55,70 CZK volt, szemben az egy évvel ezelőtti 50,40 CZK-val.

Vannak persze kivételek is. Míg egyes éttermek a most zajló jégkorong- világbajnoksággal kapcsolatban megemelték az áraikat, az ostravai Masaryk téren található Radegastovna étteremben semmi sem változott.

A Radegast 12-est 49 koronáért szolgáljuk fel”

– mondta az egyik alkalmazott.

Prága központjában a sör általában 100 korona fölött van. A főváros más részein azonban valamivel kedvezőbb a helyzet.

Az árat 62 koronán tartjuk, legutóbb tavaly emeltük az árat, azt hiszem, négy koronával”

– mondta a prágai Vinohrady városrészben található Sokolovna étterem egyik pincére.

Egy karlsbadi (Karlovy Vary) kocsmáros, Jiří Březina, aki már több éve egy kocsmát működtetett a belvárosban márciusban kénytelen volt bezárni.

Hírdetés

A sörárak folyamatosan emelkedtek, ahogy az energiaárak is”

– magyarázta.

Elegem volt az évek során. Egyre kevesebb volt a vendég, ez a Covid-járvány óta húzódott. Az emberek megtanultak otthon inni, mert a palackozott sör olcsóbb számukra”

– jegyezte meg.

És hogyan látja az iparág jövőjét?

Csak néhány kocsma lesz, és persze a gyorséttermek. Ha itt elhaladok egy mellett, mindig tele van”

– mondta.

Luboš Kastner vendéglős, a Hospodská gasztronómiai csoport társtulajdonosa szerint is vége a romantikus falusi kocsmakultúrának és a falu főterén lévő kocsmában való találkozásnak.

Gyakoribb lesz, hogy a csapot és a hordót a kertben, a tűzoltószertárban vagy a focipályán állítják majd fel”

– vélekedett

A kocsmáknak kell, hogy legyenek vendégeik. Az árak felmentek, a falvak elnéptelenednek”

– mondta Radka Vladyková, a Csehországi Városok és Falvak Szövetségének ügyvezető igazgatója.

Rámutatott, hogy a legkisebb települések némelyike igyekszik támogatni a helyi kocsmát, például a bérleti díj csökkentésével vagy azzal, hogy az épületükben van, hogy legalább pénteken és szombaton nyitva tarthasson.

Prágában azonban néhány hagyományos kocsma is bezár. A prágai Vinohrady városrészben található U Bergnerů kocsma helyére például a Rice nevű ázsiai étterem költözött.

Csak a teljesség kedvéért jegyezzük meg: 1 euró jelenleg 24,72 CZK-t ér.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »