A Progresszív Szlovákia reménykedik a pártelnöki találkozó megvalósulásában

A Progresszív Szlovákia reménykedik a pártelnöki találkozó megvalósulásában

A Progresszív Szlovákia reménykedik a pártelnöki találkozó megvalósulásában Mészáros Richárd2024. 05. 19., v – 14:23

Michal Šimečka, a Progresszív Szlovákia elnöke sajnálja, hogy egyes pártok elutasítják a részvételt a Zuzana Čaputová államfő és Peter Pellegrini (Hlas) által szervezett kerekasztal-beszélgetésen. 

„Alapvető fontosságúnak tartom, hogy megállítsuk a gyűlölet, a feszültség és az ellenségeskedés növekvő hullámát – ez egy közös jelzés, hogy bár politikai nézeteltéréseink és vitáink továbbra is fennállnak, a politikai versenyt normális, kulturális és gyűlöletmentes módon is le tudjuk folytatni” – mondta Šimečka. Hozzátette, a PS üdvözli a kezdeményezést, és továbbra is hisz abban, hogy megvalósul.

Mint mondta, sajnálja, hogy több politikus is, mind a koalíció, mind az ellenzék részéről, nem ismeri fel a helyzet komolyságát, és továbbra is csak olajat önt a tűzre. „A kollektív bűnösség képét festik le, mintha a média vagy az ellenzék lenne a felelős a merényletért, holott tudják, hogy a bűnös a merénylő, aki magányos farkas volt, és most őrizetben van. Ez az utolsó dolog, amire most szükségünk van” – tette hozzá a PS elnöke.

Kapcsolódó cikkünk

Hírdetés

Valószínűleg elmarad a politikai pártok vezetőinek keddre tervezett találkozója az elnöki palotában – jelentette ki Peter Pellegrini (Hlas) megválasztott államfő. 

„Az elmúlt napok és sajtótájékoztatók megmutatták, hogy egyes politikusok egyszerűen képtelenek az alapvető önreflexióra még egy ilyen tragédia után is” – véli Pellegrini. A Smer és az SNS is vonakodott attól, hogy részt vegyen a találkozón.

A helyzet tovább romlott, miután az Igor Matovič vezette Szlovákia mozgalom Matúš Šutaj Estok (Hlas) belügyminiszter lemondását követelte.

„Mintha nem értenék, hogy tetteik, nyilatkozataik és gusztustalan támadásaik – nem az ellentétes politikai eszmék, hanem azok képviselői ellen – alapvetően hozzájárulnak a társadalmunkban lévő feszültség növekedéséhez. Nagyon sajnálom, de ki kell mondanom őszintén: nyilvánvaló, hogy nem érett meg az idő egy kerekasztal-beszélgetésre a parlamenti pártok képviselőivel” – mondta Pellegrini.

A Zuzana Čaputová államfő és Pellegrini által szervezett találkozó célja az lett volna, hogy a Robert Fico (Smer) kormányfő ellen irányuló gyilkossági kísérlet után lecsillapítsák a feszült helyzetet az országban, és a parlamenti pártok vezetőivel közösen ítéljenek el minden erőszakos cselekményt.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »