Törökország lezárta a legfontosabb határátkelőt Északnyugat-Szíria felé a kiéleződött feszültség miatt

Törökország kedden lezárta a legfontosabb határátkelőjét Északnyugat-Szíria felé, miután a múlt hét végén az ország több pontján támadások érték a szíriai közösség tagjait, ami miatt több szíriai településen török katonákat támadtak meg.

Ali Yerlikaya török belügyminiszter kedden bejelentette, hogy őrizetbe vettek 474 embert, akinek köze volt a szíriai közösséget célzó erőszakos támadásokhoz. A vandál rongálások vasárnap késő este kezdődtek a közép-törökországi Kayseri városban, ahol házakat és járműveket gyújtottak fel. Az erőszakot egy közösségi médiában elterjedt hír váltotta ki, amely szerint egy szíriai férfi szexuálisan bántalmazott egy kislányt. A török hatóságok nyomozást folytatnak az ügyben.

A vandál támadások átterjedtek Hatay, Gaziantep, Konya és Bursa tartományokra, illetve Isztambul egyik városnegyedére is – közölte a török hírszerzés.

A közösségi médiában megjelent hírek szerint több szíriai megsérült a támadásokban. A kiéleződött feszültség nyomán több százan vonultak az utcákra Szíria északnyugati részén, ahol a török hadsereg több ezer katonát állomásoztat. Afrin városban legkevesebb négy halálos áldozata volt a tiltakozók és a török katonák közötti összecsapásoknak. Több településen kövekkel dobálták meg a török katonai konvojokat, és több hivatali épületről letépték a török zászlót.

Hírdetés

Válaszul Törökország hétfő este lezárta Báb al-Hava határátkelőjét. A török hatóságok "provokációnak" minősítették a szíriai zavargásokat.

Recep Tayyip Erdogan török elnök az ellenzéket vádolta meg azzal, hogy rasszizmust szítanak a Törökországban élő szíriai közösséggel szemben. "Semmit nem lehet elérni azzal, ha nyilvánosan szítják a xenofóbiát vagy a menekültekkel szembeni gyűlöletet" – mondta Erdogan hétfőn, de konkrét bizonyítékokkal nem támasztotta alá vádjait.

Törökországba több mint 3 millió szíriai menekült át a polgárháború kezdete óta.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »