Többpólusú világrend kialakítása mellett állt ki a kínai és az orosz elnök a Sanghaji Együttműködési Szervezet csúcstalálkozóján

"Többpólusú világrend" kialakítása mellett állt ki csütörtökön Hszi Csin-ping kínai és Vlagyimir Putyin orosz elnök az Egyesült Államok dominanciájával szemben a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) asztanai csúcstalálkozóján.

"Az SCO valamennyi résztvevője támogatja egy igazságos, multipoláris világrend létrehozását" – jelentette ki Putyin a szervezet plenáris ülésén.

"Rendkívül fontos, hogy a Sanghaji Együttműködési Szervezet a történelem jó oldalán, a méltányosság és az igazságosság oldalán foglaljon helyet" – mondta a kínai államfő, kiemelve azt is, hogy az országoknak "ellen kell állniuk a külső beavatkozási kísérleteknek".

Hszi Asztanában megbeszélést folytatott António Guterres ENSZ-főtitkárral is. A tanácskozás után a kínai államfő azt mondta: az ENSZ szerepét nem gyengíteni, hanem erősíteni kell, tekintettel arra, hogy a világszervezet a multilateralizmus és a globális kormányzás első számú platformja.

Hírdetés

"Függetlenül attól, hogyan változik a nemzetközi helyzet, Kína mindig kitart a valódi multilateralizmus mellett, és támogatja, hogy az ENSZ központi szerepet töltsön be a nemzetközi kapcsolatokban" – szögezte le a kínai elnök.

Hszi kétoldalú megbeszélést folytatott Recep Tayyip Erdogan török elnökkel is. A felek megerősítették azt a szándékukat, hogy tovább mélyítik stratégiai együttműködésüket. Az SCO-ban partnerország státuszú Törökország államfője kiemelte, hogy Kína a legjelentősebb gazdasági és kereskedelmi partnerük, és hogy Törökország tárt karokkal várja az újabb kínai beruházásokat és a kínai turistákat.

Az SCO-csúcs zárónapján jóváhagyták, hogy tizedik tagállamként Fehéroroszország is csatlakozzon a 2001-ben megalapított szervezethez. Aljakszandr Lukasenka fehérorosz vezető a találkozón úgy fogalmazott: az SCO-nak "megvan a hatalma ahhoz, hogy lerombolja az egypólusú világrend falait".

Az Oroszország, Kína, India, Irán, Pakisztán, Fehéroroszország és a négy közép-ázsiai volt szovjet tagköztársaság alkotta SCO aktivitása a biztonsági és gazdasági együttműködés terén az utóbbi években Peking és Moszkva hatására új lendületet kapott. Elsősorban a nyugati együttműködési szervezetek riválisaként tekintenek a csoportra.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »