A „mentális problémák” ellenére harminc évre ítélték az oslói buzibárban lövöldöző iránit

Terrorcselekmény elkövetésében bűnösnek mondta ki, és harminc év börtönbüntetésre ítélte a norvég bíróság csütörtökön az oslói buzibárban két éve elkövetett halálos lövöldözést kitervelő és végrehajtó, iráni származású norvég állampolgárt.

A London Pub nevű bárban és egy másik, közeli szórakozóhelyen 2022. június 25-én elkövetett fegyveres támadásban két ember életét vesztette, és kilencen megsebesültek. A 45 éves elkövető, Zaniar Matapour a rendőri jelentések szerint mentális problémákkal küszködő, radikalizálódott iszlamista. A norvég hatóságok súlyos terrorcselekmény és gyilkosság miatt kezdeményezték büntetőjogi felelősségre vonását.

A bírák Matapourra harminc év börtönbüntetést szabtak ki, amely határozatlan ideig meghosszabbítható – jelentette a norvég média. Az ítélet összhangban áll az ügyészség kérésével.

Az ítélt "nagy megkönnyebbülést jelent a számunkra" – mondta Espen Evjenth, a túlélőket és a halálos áldozatok hozzátartozóit támogató csoport vezetője az NRK norvég műsorszolgáltatónak.

Hírdetés

A vádirat szerint Matapour azután kezdett lövöldözni, hogy nyilvánosan hűséget esküdött az Iszlám Állam terrorszervezetnek. Két fegyverrel is tüzelt az épületen belül és kívül is. A férfit a mulatozók tartóztatták fel a támadás után pár perccel.

Az ügyész üdvözölte a csütörtöki döntést. Matapour védője nagyon súlyosnak nevezte a kiszabott büntetést, de elmondta, hogy a fellebbezés kérdésében még nem döntöttek.

A per alatt a védelem sem vitatta, hogy Matapour a tömegbe lőtt, és a támadás terrorista indíttatású volt. Matapour ügyvédje mégis védence felmentését kérte arra hivatkozva, hogy a férfi egy magát az Iszlám Állam magas rangú tagjának kiadó dán titkosügynök felbujtására követte el a támadást. Matapour mindvégig ártatlannak vallotta magát.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »