Tomáš szerint a szakszervezeti szövetség nem érti a lényeget

Tomáš szerint a szakszervezeti szövetség nem érti a lényeget

„A Szlovák Köztársaság Szakszervezeti Szövetségének (KOZ SR) reakciója arra a szándékra, hogy korlátozzuk a megfelelő állásajánlatot elutasítók szociális juttatásait, azt bizonyítja, hogy nem értik a lényeget. Ez nem mítosz, hanem valóság, amely Szlovákia több régiójában is régóta problémát okoz” – fejtette ki Erik Tomáš (Hlas-SD) munka-, szociális és családügyi miniszter szerdán a szakszervezetek véleményére reagálva.

„Senki nem beszélt nagy összegű szociális juttatásokról, amelyek eltántorítják az embereket a munkavállalástól, hanem arról a vitathatatlan tényről, hogy a munkanélküliek között sok olyan ember van, aki tudna, ám nem akar dolgozni, s a szociális segélyt elegendőnek tartja az életmódjához. Az így felállított rendszer egyáltalán nem motiválja őket arra, hogy állást keressenek” – mondta Tomáš.

Hírdetés

Ezért elmondása szerint a szaktárca a korlátozó intézkedések mellett projektcsomagot dolgozott ki a munkanélküliek elhelyezkedésének támogatására. Más minisztériumokkal együttműködve elsősorban az alacsony képzettségű, huzamosabb ideje munka nélkül lévők számára megfelelő új munkalehetőségeket is kínálnak.

A Szlovák Köztársaság Szakszervezeti Szövetsége közösségi oldalon közzétett bejegyzésében reagált a munkaügyi minisztérium azon javaslatára, hogy a megfelelő állásajánlatot visszautasító személyek esetében 12 hónapos időszakra csökkentenék vagy teljesen megvonnák a szociális segélyt. A szakszervezetek mítosznak tartják azt az állítást, hogy a szociális juttatások miatt egyesek úgy tartják, nem éri meg munkát vállalniuk. Szerintük a szegénység oka a munkalehetőségek hiánya, valamint a képzettségi és a regionális diszparitás.

(NZS/Felvidék.ma/teraz.sk)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »