Tolnán tartották a Pécsi Egyházmegye közoktatási intézményeinek tanévnyitóját

Tolnán tartották a Pécsi Egyházmegye közoktatási intézményeinek tanévnyitóját

A Pécsi Egyházmegye közoktatási intézményeinek közös tanévnyitóját tartották augusztus 31-én Tolnán, a Nagyboldogasszony-templomban. A Veni Sancte szentmisét Felföldi László megyéspüspök mutatta be iskolalelkészekkel, Ravasz Csaba, Rostás Jenő István, Dallos Tamás plébánossal és Kovács József káplánnal.

A liturgia előtti ünnepségen a Tolnai Szent István Katolikus Gimnázium igazgatója, Novothné Bán Erzsébet köszöntötte a megjelent egyházi és világi vendégeket, a tantestület tagjait, a szülőket és a diákokat. Az intézményvezető kiemelte: a vendégek többsége a gimnázium öregdiákja, akik immár a település egymást segítő közösségének fiatalabb és idősebb tagjaiként vesznek részt a liturgián.

A Szent István Katolikus Gimnázium idén ünnepli a Pécsi Egyházmegyéhez mint fenntartóhoz való tartozás hatodik évfordulóját – mondta a gimnázium igazgatója. – Az eltelt évek új értékekkel, kapcsolatokkal gazdagították a közösséget, erőt, kedvet, hitet adva egymásnak a mindennapok tartalmas megéléséhez.

A tanévnyitó szentmisén Felföldi László püspök prédikációjában a pedagógusok és a diákok küldetésének megéléséről szólva kiemelte: a pedagógusok küldetése a tanítás, a nevelőmunka; a rájuk bízott gyermekek életét és sorsát nagyban meghatározza, ahogy a tanáraik jelen vannak a mindennapjaikban.

Közös feladatunk, hogy lelkesítsük a fiatalokat; megmutassuk számukra, hogy mindnyájuknak van talentuma, tehetsége, értéke, kincse, amelyben gyönyörködhetnek, amelyért ugyanakkor szenvedniük is kell, mert

Járom az egyházmegye falvait, és látom, hogy sok falunak van úgynevezett szenvedéstörténete: a történelem adott pillanatában megélt kitelepítések, áttelepítések, elűzetések, elhurcoltatások. Ugyanakkor óriás kincseket is találtam ezekben a falvakban, melyek által a szenvedéseik közepette is, hitük még gazdagabb lett, és talpon maradtak.

– mutatott rá a főpásztor.

Hírdetés

Minden osztályban vannak olyan gyermekek, akikkel ezek a szenvedések megtörténnek otthon, a családban; nem politikai vagy gazdasági értelemben, hanem családi tragédiákon keresztül. A mi feladatunk, hogy segítsük őket abban, hogy a legnagyobb szenvedés ellenére is kincset, értéket találjanak az életükben.

és az életük, a jövőjük a kezükben van – emelte ki a szónok.

Ahogy mindnyájunknak – tette hozzá Felföldi László püspök. – Mindnyájunk célja, pedagógusoknak, diákoknak, hogy jobb emberek legyünk.

Mint ezen az ünnepségen a csellón oly gyönyörűen játszó fiatalnak, úgy Isten mindnyájunknak adott az életünk hangszeréhez talentumot, mellyel az élet dallamát le kell tudni játszani.

– fogalmazott a főpásztor. – A pedagógusoknak az, hogy támogassák és segítsék a diákokat, akik számára nagy feladat, hogy a rájuk váró feladatokra, küzdelmekre felkészüljenek, és akkor ez a küzdelem, ez a tanév életünk javát, családjaink, közösségeink, gazdagságát, szépségét szolgálja majd.

A szentmise végén a pécsi megyéspüspök a Szentlélek bőséges áldásának kiáradását kérte a tanévre.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »