Tokió 2020 – Döntetlen az olaszokkal a férfi vízilabda-válogatott

Az Európa-bajnok magyar válogatott 5-5-ös döntetlent játszott a világbajnok és öt éve Rióban bronzérmes olasz csapattal a tokiói olimpia férfi vízilabdatornáján hétfőn, így a harmadik helyen végez az A csoportban.

Märcz Tamás együttese a negyeddöntőben így vagy a spanyolokkal, vagy a horvátokkal találkozik majd szerdán.

Férfi vízilabda, A csoport, 5. (utolsó) forduló:
Magyarország-Olaszország 5-5 (2-1, 2-1, 1-1, 0-2)

Tacumi Vízilabdaközpont, zárt kapus
gólszerzők: Varga 3, Jansik, Angyal 1-1, illetve Figlioli 2, Echenique, Aicardi, Di Fulvio 1-1
gól/ötméteres: 0/0, illetve 1/1
gól/emberelőny: 2/13, illetve 3/11

Magyarország: Nagy – Manhercz, Vámos, Jansik, Erdélyi, Varga, Mezei – cserék: Angyal, Zalánki, Hosnyánszky, Pásztor, Hárai

Olaszország: Del Lungo – Di Fulvio, Presciutti, Velotto, Renzuto, Aicardi, Dolce – cserék: Luongo, Figlioli, Echenique, Figari, Bodegas

A ráúszásnál az olaszok vitték el a labdát, első akciójuk azonban kudarcba fulladt. Ezután sokáig érintetlenek maradtak a hálók, csaknem három perc elteltével pedig Jansik törte meg a gólcsendet. Az ellenfél a következő támadásából egyenlített, aztán a magyarok csapatkapitánya, Varga Dénes dobott bombagólt távolról. A negyed végén az olaszok „elszórakoztak” egy emberelőnyös lehetőséget, így maradt az egygólos magyar előny.

A második felvonás elején megint a rivális vezethetett elsőként támadást, amely még nem végződött góllal, de egy kimaradt magyar helyzet után már betaláltak az olaszok.

Hírdetés

Az ellenakcióból Varga volt ismét eredményes, aztán percekig újfent sikertelenek voltak a próbálkozások. Märcz Tamás a játékrész utolsó másfél perce előtt időt kért, Varga harmadik találatával pedig kétgólosra duzzadt a magyar előny, amely a nagyszünetig meg is maradt.

A harmadik negyed első két és fél perce gól nélkül telt el, majd az olasz kapitány kért időt. A következő akció során ötmétereshez jutottak az olaszok, ennek értékesítésével egy gólra jöttek fel. A vízben hatalmas taktikai, valamint kemény fizikális csata zajlott, de Angyal két másodperccel a dudaszó előtt vissza tudta állítani a kétgólos különbséget.

A záró játékrész olasz góllal indult, aztán a végig kiváló formában védő Nagy Viktor bravúrjai segítették ki a válogatottat. Märcz Tamás négy és fél perccel a lefújás előtt időt kért, amely után nem sikerült betalálni, a másik oldalon pedig előbb a kapufán csattant egy olasz lövés, majd a következő próbálkozás mellé ment. Másfél perc volt hátra, amikor az olaszok kértek időt, és a következő akcióból ki is tudtak egyenlíteni. Az utolsó másodpercekben már nem történt változás, maradt a döntetlen.

Märcz Tamás a lefújás után úgy fogalmazott, ezen az összecsapáson egyik csapat sem akart döntetlent játszani, egyúttal kikapni sem, így mindkét oldal a győzelemért küzdött.

„Szerintem mi jóval közelebb álltunk hozzá, ha a mérkőzés összképét nézzük” – mondta a kapitány. – „Nagyon tetszett a védekezésünk, és az a tűz is, ahogyan egymásért és a csapatért harcoltak a játékosok, ugyanakkor az emberelőnyös szituációk sajnos még mindig nem ülnek úgy, ahogyan én azt elképzelem.”    

Märcz hozzátette, akár a horvát, akár a spanyol együttessel játszanak majd a nyolc között, tanítványai mindkettőre készen állnak.

„Egyik csapat sem jön majd feltett kézzel, és egyébként is két nagyon jól felkészített gárdáról van szó. A csúcsformát amúgy is a negyeddöntőre terveztük, ezért bízom benne, hogy két nap múlva már nem csak védekezésben, hanem a játék minden elemében ott tartunk majd, ahol szeretnénk” – jelentette ki a kapitány.

Nagy Viktor úgy értékelt, kemény mérkőzést játszottak az olaszokkal, a végeredmény azonban „bosszantó”.

„A fő elhatározásunk az volt, hogy a védekezésben fejlődjünk, mert meccseket nyerni csak úgy lehet, ha a védelem stabil. Úgy érzem, hogy ebben nagyot léptünk előre, ami ma bennünk volt, azt kiadtuk” – mondta a kapus. Hozzátette: „várjuk a következő ellenfelet, és ha így védekezünk, de a támadást kicsit jobban összerakjuk és koncentráltak vagyunk a kapu előtt, akkor bárki jöhet, meg tudjuk verni”.

Később:
Görögország-Egyesült Államok 11.30
Japán – Dél-afrikai Köztársaság 18.20


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »