Többmilliós háromszéki adócsalás miatt nyomoznak

Többmilliós háromszéki adócsalás miatt nyomoznak

Több vagyontárgyát is zárolta a háromszéki gazdasági rendőrség és a megyei törvényszék ügyészsége egy Kovászna megyei vállalkozónak és több családtagjának, akit azzal gyanúsítanak, hogy 2014 és 2016 során adócsalást követett el, amivel több mint hárommillió lej kárt okozott az államnak. A hatóság közlése szerint az elkövető egy azóta felszámolt vállalat könyvelésében nem létező költségeket tüntetett fel, illetve a bevételeket nem vezette be azzal a céllal, hogy ne kelljen adót fizetnie.

A megyei rendőrkapitányság tájékoztatása szerint a nyomozást a gazdasági bűncselekmények elleni osztályuk és a Kovászna Megyei Törvényszék ügyészei végezték. Az eddig összegyűjtött bizonyítékok alapján a 49 éves férfi (nevét az ilyenkor követendő eljárásnak megfelelően nem hozták nyilvánosságra) 2014 januárja és 2016 júniusa között ügyvezetője volt a vállalatnak, melyet azóta felszámoltak. Ez idő alatt az illető a könyvvitelt meghamisította, nem létező kiadásokat tüntetett fel, illetve a bevételeket nem azzal a bizonyított céllal, hogy elkerülje az adók és illetékek befizetését az állam fele. A tevékenysége nyomán 3,28 millió lej kárt okozott az államnak. Emellett a nyomozók arra nézve is bizonyítékokat találtak, hogy a férfi a fentebb jelzett időszakban hamis székhelyet jelölt meg a cégnek (egy üres ingatlant), hogy elkerülje az adóhatósági ellenőrzéseket.

Hírdetés

A nyomozati anyag alapján a törvényszéki ügyészség november 16-án elrendelte az illető ellen a kár értékével arányos vagyonzárat (ez jelenlegi és a jövendőbeli javaira egyaránt érvényes) a megtérítés végett. Emellett javai közül is többet lefoglaltak, illetve szintén zárolták a családtagjai egyes javait. A hatóság szerint ezek: 12,6 hektár erdőterület, 8200 négyzetméteres beltelek, továbbá tíz ingatlan (lakóházak és a hozzájuk tartozó terület, más épületek, fafeldolgozó, ipari csarnok). Ezek kívül egy cég alaptőkéjét is zárolták. Utóbbi kapcsán a rendőrség nem közölte, hogy az illető tulajdonát képező vállalkozásról van szó, vagy másé a cég.

A rendőrség folytatja a törvényszéki ügyészek felügyelete folytatja a nyomozást adócsalás gyanújával.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »