Több tíz millió eurót spórolnak az idén a nyugdíjakon

Több tíz millió eurót spórolnak az idén a nyugdíjakon

Idén kevesebben kaptak öregségi nyugdíjat. A jövőben azonban a valorizáció és az újonnan odaítélt nyugdíjak miatt is költségnövekedés várható e téren is. Tény, hogy a nyugdíjasok aránya a népességben folyamatos növekszik. 2018-ban például első ízben haladta meg számuk a gyerekek számát. A kedvezőtlen demográfiai fejlődésbe azonban a világjárvány is beavatkozott, éppen ezt a legsérülékenyebb réteget érintve.

A statisztikai hivatal adatai szerint a járvány kirobbanása óta több mint 15 ezer ember halt meg koronavírus következtében, akiknek 80 százaléka 65 év feletti volt.

A Szociális Biztosító ezért nem merítette ki a költségvetésben a nyugdíjakra szánt teljes összeget. Jövőre azonban a kiadásokat megemelhetik az újonnan megítélt öregségi nyugdíjak.

A járvány okozta, hogy kevesebbet kell kifizetni

Már tavaly 59 ezer ember halt meg Szlovákiában, ami a legmagasabb haláleset a második világháború óta. A leginkább érintett csoport a nyugdíjasok voltak. A Covid-19-ben összesen négyezer ember halt meg az országban, és a nem szűnő járvány miatt ez a szomorú fejlődés idén is folytatódott. Ez év augusztusáig 47 ezer ember esett a vírusnak áldozatul, akiknek 77 százaléka volt 65 év feletti. Ebből 8807 volt a pozitívan teszteltek száma.

Tény, hogy az év elején csökkent a fizetett öregségi nyugdíjak száma. Míg januárban 1,09 millió nyugdíjt folyósítottak, április végéig már 14 ezerrel kevesebbet. A nyári hónapokban azonban ismét növekedni kezdett a nyugdíjasok száma. Augusztusban már újra 1,09 millió ember részesült öregségi nyugdíjban. Éves összevetésben ez még 6,5 ezerrel több is volt a tavalyinál.

Idén az államkassza 8,1 milliárd eurót különített el az öregségi nyugdíjakra. A becslések szerint azonban ebből ténylegesen csak 7,9 milliárd eurót fizet ki.

Hírdetés

„A különbséget valóban a halálesetek megnövekedett száma okozza, különösen az idősebb generációban a COVID-19 miatt” – jelentette ki Ján Šebo, a Besztercebányai Matej Bel Egyetem nyugdíjrendszer-szakértője. A megszűnt nyugdíjfolyósítások nagyobb száma következtében a költségvetés 222 millió eurós megtakarítással számol. Szeptember végéig a Szociális Biztosító összesen 66 ezer megszűnt nyugdíjat regisztrált elhalálozás miatt (a koronavírus miatt is), így a biztosító mintegy 48 millió euróval kevesebbet fizetett ki a tervezettnél.

A Gazdasági és Társadalmi Elemzések Intézetének elemzője, Radovan Ďurana, szerint azonban ez nem jelent megtakarítást.

A nyugdíjrendszer a megtakarítás ellenére is hiányos, a Szociális Biztosítónak így is támogatásra lesz szüksége az nyugdíjak kifizetésének finanszírozására”

– mondta.

Az új nyugdíjak drágábbak lesznek

Ráadásul az öregségi nyugdíjkiadások jövőre 8,24 milliárd euróval megnövekednek, ami 326 millió euróval több az ideinél. Januártól a nyugdíjak csak az inflációval emelkednek majd, ami 1,3 százalék. A valorizációra fordított kiadások összesen 109,5 millió eurót tesznek ki, a járvány harmadik hulláma azonban beleszólhat a kifizetett nyugdíjak számába. A Szociális Biztosító viszont nem avatkozhat bele a valorizálás folyamatába, az újonnan megítélt nyugdíjakat pedig pontosan meghatározott képlet alapján számítják ki. Az elemző szerint a nyugdíjak összegét ezért nem befolyásolja a nyugdíjasok száma.

A becslések szerint jövőre 58 ezer új nyugdíjassal lesz több. Az új nyugdíjak átlagosan magasabbak lesznek, mint a régiek, ezért a költségek emelkedésével lehet számolni, ráadásul több lesz az új nyugdíj, mint a megszűnt.

Ďurana szerint az új nyugdíjak átlagosan 600 eurót tesznek ki, ezért a becslései szerint a kiadások mintegy 115 millió euróval növekednek. „A szóban forgó hatások ellenére úgy tűnik, hogy 100 millió euró tartalék van a költségvetésben” – mondta. 2023-ban azonban a költségvetés 4,9 százalékos nyugdíjemeléssel számol, egy évvel később pedig 3,1 százalékkal.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »