Több magyarlakta járásban is másodfokú viharriasztás van érvényben

Több magyarlakta járásban is másodfokú viharriasztás van érvényben

Zivatar veszélye miatt másodfokú (narancs) és elsőfokú (sárga) riasztást adott ki az SHMÚ. A meteorológiai intézet előrejelzése szerint péntek koraestétől egészen a hajnali órákig várhatóak zivatarok az ország nyugati és középső részén.

A vihar miatt elsőfokú figyelmeztetés lép életbe már 15 órától Pozsony, Nagyszombat, Trencsén és Zsolnai megyében, Nyitra és Besztercebánya megye több járásában, valamint a Késmárki és a Poprádi járásban. A zivatarok térségében fél óra alatt 20-30 milliméteres csapadék zúdulhat le, 65-85 kilométer/órás széllökések, és jégeső várható.

Az érintett járásokban hevesebb zivatarokra kell számítani. A villámlások mellett kockázatot jelent a zivatarokat kísérő szél, jégeső is.

Hírdetés

Fontos, hogy vihar idején az emberek fokozottan figyeljenek a fák, fasorok, állványzatok közelében. A ház környékéről minden olyan tárgyat, amelyet a szél felkaphat – kerti bútort, szerszámot, kisebb cserepes növényt – érdemes védett helyre vinni.

A szakértők azt tanácsolják, hogy ha valakit autóvezetés közben ér a felhőszakadás, akkor lassítson, vagy lehetőség szerint álljon meg, amíg a heves zivatar elvonul.

Felhívták a figyelmet továbbá arra, hogy ahol villámárvíz alakul ki, ott már bokáig érő vízfolyás is ledöntheti az embert a lábáról.

Körkép.sk, mti


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »