Több keresztény halt meg egy támadássorozatban a Kongói Demokratikus Köztársaságban

Több keresztény halt meg egy támadássorozatban a Kongói Demokratikus Köztársaságban

A Kongói Demokratikus Köztársaságban, Beniben és környékén több falut is megtámadtak január 30-án, kedden fegyveresek, akik pengés fegyverekkel végeztek ki civileket. A támadásokat az Iszlám Államhoz kötődő Szövetséges Demokratikus Erők (ADF) nevű csoportnak tulajdonították.

A nyolc áldozat közül öten a Branhamita pünkösdi szabadegyházhoz (az Egyesült Államokból indult közösséget William Marrion Branham alapította a II. világháború idején) tartozó közösség templomában imádkoztak. Az öt keresztényt istentisztelet közben ölték meg – közölte Nicolas Kikuku, a Beni területén fekvő Oicha község polgármestere. A támadás nyomán több embert eltűntnek nyilvánítottak. Helyi források arról számoltak be, hogy 30 embert ejtettek túszul a támadók, akikről köztudott, hogy az ország keleti részén betöréseket hajtanak végre, házakat gyújtanak fel, lakosokat ölnek meg és árukat lopnak.

A Fides – az Evangelizációs Dikasztérium hírportálja – arról számolt be, hogy január 27-én 32 embert öltek meg, köztük öt keresztényt lefejeztek egy templomban a Kongói Demokratikus Köztársaság (KDK) északkeleti részén elkövetett támadások során. Ezeket a támadásokat is a Szövetséges Demokratikus Erők (ADF) és az Iszlám Államnak tulajdonították.

Észak-Kivu és Ituri tartományokban 2021 óta rendkívüli állapot van érvényben, amely intézkedés a fegyveres csoportok elleni küzdelem érdekében a polgári hatóságokat katonai közigazgatással váltotta fel. Az eredetileg ugandai muszlim lázadókból alakult ADF az 1990-es évek közepe óta van jelen az ország keleti részén, és több ezer civilt ölt meg. A lázadók 2019-ben hűséget fogadtak az Iszlám Államnak (IS), amely „közép-afrikai tartományként” ismeri el őket. 2021 végén Kampala és Kinshasa közös katonai műveletet indított az ADF ellen, de a lázadók ennek ellenére folytatják a támadásokat. 2023 decemberében azzal vádolták őket, hogy két támadást indítottak Nyugat-Ugandában, mely 13 ember halálával végződött.

Hírdetés

Az ország egy feszült választási időszakon van túl, néhány hetes nyugalmat tapasztalt keleti tartományaiban, amelyekben több mint három évtizede állandó instabilitás uralkodik. A halálos támadások azonban most újraindultak Beni területén, ahol január 23-án öt civilt öltek meg egy támadásban, amelyet az ADF vállalt magára.

Forrás: Vatican News angol nyelvű szerkesztősége és Fides

Fotó: Vatican News

Kuzmányi István/Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »